Temat: [Mondeo 2000-2007] nie działa klimatyzacja, nie chłodzi.
View Single Post
Stary 12-10-2016, 17:46   #169
piotr.krol
ford::beginner

Imię: Piotr
Model: MK III
Silnik: 2.0 TDCI 115KM
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: nie działa klimatyzacja, nie chłodzi.

Kupiłem rok temu auto i okazało się że klimatyzacja nie działa... winny był bezpiecznik F82 który był przepalony ponieważ dysze robiły zwarcie pod maską. Odłączyłem je i bezpiecznik przestał się przepalać, po wymianie na nowy klimatyzacja zaczęła działać tzn sprężarka się włączała, klima chłodziła średnio bo nie wiadomo kiedy była nabijana. Następnie przestała chłodzić tzn sprężarka się załączała i leciało normalne powietrze z nawiewu... pomyślałem sobie że trzeba by ją nabić w końcu le jakoś jej nie nabiłem bo lato się kończyło i ndeszła jesień. Dziś zauważyłem że po włączeniu klimy nie załącza się sprężarka, sprawdziłem bezpieczniki i przekaźnik i jest ok, następnie przekręciłem zapłon i zmostkowałem 2 piny i sprężarka cyka czyli niby ok a klima się nie załącza tzn sprężarka nie załącza się. Czy możliwe że już jest tak mało gazu ze czujnik nie załącza sprężarki????

Po wyjęciu przekaźnika R6 i zmostkowaniu sprężarka nie cyka, następnie przekręcam zapłon i sprężarka cyka... powinna cykać bez zapłonu czy z zapłonem???

Ostatnio edytowane przez piotr.krol ; 12-10-2016 o 18:11
piotr.krol jest offline   Odpowiedź z Cytatem