Temat: [Mondeo 2000-2007] Opony zimowe - jakie...?
View Single Post
Stary 13-10-2016, 11:32   #1583
cezary28

Domyślnie Odp: Opony zimowe - jakie...?

Ubiegły sezon zimowy moje mondeo MK4 2.0TDCI przejeździło na Goodyear UG Preformance G1 w rozmiarze 215/55R16 i złego słowa nie moge o nich powiedzieć. Wprawdzie zima taka niezimowa była, ale opony spisywały się bardzo dobrze w każdych warunkach, nie było problemów z przyczepnoscią na mokrym asfalcie, w zakrętach też ok. Ponadto opony ciche, spalanie porównywalne z letnimi Goodyearami Efficientgrip 215/50R17. Zurzycie bieżnika po przebiegu ok 15-17 tys km nieznaczne, spokojnie na 4 sezony wystarczą. Cena za komplet 4szt troche poniżej 1,8tys PLN. Wg mnie bardzo dobra i komfortowa opona.
W poprzednim Mondeo MK3 2.0TDCI jeździłem na Dębicy Frigo HP 205/55R16 i też nie narzekałem. Przejechałem na tych oponach ok 40tys km i było ok. Jedyna wada wg mnie to przy temperaturach powyżej 10 stopni C opona robiła się miekka i uczucie lekkiego pływania miałem. Nie miało to wpływu na prowadzenie samochodu, ale lekki dyskomfort był do którego trzeba było się przyzwyczaić. Przy temperaturach bardziej zimowych wszystko było ok. Za komplet płaciłem niecały 1tys PLN. Opona cicha i nie zużywała się nadmiernie, po 40tys km bieżnik był jeszcze na tyle ok że na pewno kolejny sezon by dały radę.

Ostatnio edytowane przez cezary28 ; 13-10-2016 o 11:55
  Odpowiedź z Cytatem