Temat: [Focus 1998-2004] Olej silnikowy - jaki?
View Single Post
Stary 16-10-2016, 12:12   #196
Sambor_
ford::amateur

Model: Transit & Focus
Silnik: 2.0 TDDi & 1.6 Zetec SE + LPG
Rocznik: 2006 & 2003
Domyślnie Odp: Jaki olej?

Ja mam poniższą sytuację i chciałem się poradzić was, doświadczonych użytkowników Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kupiłem przedwczoraj Focusa 1.6 Zetec + LPG (rocznik 2003, LPG od 2012), auto ma nalatane - głównie na trasach - 335 tys kilometrów (pewny przebieg, auto od nowości w jednej rodzinie, ze stertą dokumentów) i zalany jest mineralnym 15W40 (podobno przez większość czasu w ostatnich latach był lany Castrol, ale w bagażniku był litr Orlen Platinium na dolewki, więc pewnie jest tam mix mineralnych).

Nie jestem może laikiem w temacie, ale do eksperta to mi daleko i mój zamiar jest taki żeby zrobić dobrą płukankę (jaką polecacie?) i zalać silnik Motulem Specific 913d 5w-30. Co sądzicie o takim zabiegu przy tym przebiegu, czy może ktoś ma lepszą propozycję? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dodam tylko, że jak odpalam rano auto to słych trochę takie jakby klekotanie, po jakimś czasie, jak się trochę zagrzeje to pracuje już ciszej.
Sambor_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem