View Single Post
Stary 20-10-2016, 08:16   #4
ministerq
ford::professional

Imię: Marcin
Model: Ford fiesta mk4, mondeo mk4
Silnik: 1.8MTDI/170KM 2.0TDCI/140KM
Rocznik: 1998/2010
Domyślnie Odp: 1.8TDDI oczyszczanie kolektora dolotowego, zaślepianie EGR, usunięcie kata

Cytat:
Napisał korbixm2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Teoretycznie i częściowo praktycznie kolektor wydechowy jest dość nisko osadzony na belce. Mówisz że lepiej tak czy tak od góry?
Od dołu, nawet jak odkręcisz katalizator, nie ma praktycznie żadnego dostępu dla kluczy, ostatecznie jest bardzo słaby. A trzeba uważać, bo źle założysz klucz, omsknie się, zjedzie łeb śruby i będziesz miał pozamiatane, bo już potem jej nie ruszysz.
Dlatego od góry OSTATECZNIE jest lepiej. Ja zawsze tak demontuję te kolektory.
Z zapieczeniem śrub bywa różnie - łatwo zerwać te które są na kolektorze wydechowym. Więc zanim zaczniesz kręcić: dużo WD-40 albo innego ekspelera, cierpliwość, i dobre klucze.

Z tym spuszczaniem wody z układu - jak chcesz, w chłodnicy spalin mimo wszystko trochę tego płynu zostanie, i tak czy inaczej trochę mokro będzie jak ją rozłączysz.

Ja jeździłem z taką "zaślepką z odzysku" jakieś pół roku, potem zdjąłem kolektor bo turbina szła do regeneracji - i nie zauważyłem najmniejszych oznak zmęczenia. Oczywiście im lepszy materiał tam założysz tym lepiej, ale nie ma co przesadzać. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał korbixm2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
gdzieś w internetach natknąłem się na informacje że może się nawet poprawić termodynamika sprężarki i spadek szybkości osadzania się syfu na łopatkach gorącej strony.
Tak, to prawda.

Cytat:
być może bardziej chodzi o to że w momencie kiedy mamy kata to sadza jakby się na nim blokuje
Tak, ale nie są to aż takie straszne ilości, które robią taką różnicę w zadymieniu. Więc spokojnie, nie będzie gorzej. Co więcej - może być zupełnie odwrotnie: zadymienie może się zmniejszyć, ze względu na poprawę responsywności sprężarki: szybciej się napędza, silnik dostaje wcześniej zwiększoną ilość powietrza, spalanie mieszanki ulega poprawie.

Cytat:
Dziękuję w ogóle za pomoc o tej porze
n/p Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.