Odp: 1.8TDDI oczyszczanie kolektora dolotowego, zaślepianie EGR, usunięcie kata
Cholerka. Ojciec odradza mi próby wydostania tego kolektora, po prawie 17 latach te śruby mogą być w losowym stanie, a w momencie urwania takiej będzie bardzo duży problem.
Nie ma jakiegoś innego sposobu na wyczyszczenie tego kolektora i zaworu z nagarów, pyłów i oleju? Dłubałem tam dzisiaj szmatą to wyszły 4-5-6mm zlepione warstwy brudu, szkoda gadać.
Liqui Moly pewnie jest nic nie warte, swoją drogą też nie tanie żeby zrobić eksperyment a ludzie chyba nie bez powodu się z tego śmieją. Wypalanie tego też odpada. Może coś na zasadzie szczotki drucianej na wysięgniku elastycznym? Tylko czy w momencie wepchnięcia tego brudu do komory nie będzie problemu, nic się nie stanie?
Albo może jest ktoś z zachodniopomorskiego kto mógłby nawet odpłatnie z tym pomóc? Ktoś kto to robił i nie ma z tym problemu.
Do mechanika nie chcę nic dawać, bo nawet jeżeli uszkodzi śrubę i będzie "jego problem" to potem będę miał pewnie na tydzień-dwa auto na warsztacie, a potem jeszcze powie mi że mam zapłacić nie wiadomo ile bo znalazło się coś "tu i tam" :s Wiem że te śruby to loteria, więc chciałbym kogoś kto to ogarnia w takim ciężkim miejscu, a nie gości którzy potrafią spaprać niekiedy najprostsze czynności. (Ostatnio przy wymianie łożyska na moich oczach powiesili zacisk na wężu z płynem, przy okazji potem rozcięli mi osłonę przegubu zewnętrznego...)
|