View Single Post
Stary 21-10-2016, 18:05   #269
prażanin
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: mondeo mk4
Silnik: benzyna
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Właściciele z silnikiem 1,6 Duratec łączmy się!

Witam.Miło że można pogadać o silnikach benzynowych,większość posiada diesle,lub mocne wersje na Pb.Posiadam już drugiego mondka 1.6 i uważam że nic mocniejszego nie jest mi potrzebne(może czasem).W 95% jeżdżę po Warszawie,więc czy pod maską jest 120 czy 220KM nie ma znaczenia z wyjątkiem spalania.Te jest na korzyść moich 120 bo średnie wynosi (obliczane z tankowania pod korek a nie z kompa) 8,8 do 9,1l/100km.Podczas jazd autostradowych spalanie jest proporcjonalne do prędkości.Do szybkości 120km/h nie przekracza 7l/100km,przy 140 to już 9l/100km natomiast przy prawie 200(pomiar GPS)16l/100km.Prawdą jest że osiągnięcie 200km/h wymaga czasu i dobrych warunków oraz zwiększenia ciśnienia w oponach do 2,5atm.Celowo piszę o pomiarze z GPS-u ponieważ szybkościomierz zawyża prędkość ok 5km/h,co jest założone przez producenta w celu obniżenia katalogowego zużycia paliwa.Ponieważ posiadałem w poprzednim silnik o mocy 125KM a obecnie 120KM(po lifcie)nie zauważyłem różnic w osiągach poza mniejszym zużyciem paliwa w wersji 120KM o ok 1litra na 100km.Polecam te silniki ponieważ są praktycznie bezusterkowe,olej wymieniam co 20tyś zero dolewek.Polecam częściej wymieniać filtr powietrza(też co 20tyś) sprzęgło z uwagi na moc jest wieczne.Podsumowanie-samochód o dużym wnętrzu ogromnym bagażniku ekonomicznym silniku i niskiej cenie zakupu i eksploatacji.
prażanin jest offline   Odpowiedź z Cytatem