View Single Post
Stary 22-10-2016, 00:42   #1
Maro03
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Szarpanie, sprężynka, temat rzeka. Czyszczenie EGRa. Zdjęcia

Witam, posiadam Mondeo mk3 2.2 TDCI bez DPFa. Znany temat dla posiadaczy tych fordzików, czyli losowe wywalanie sprężynki, wejście w tryba awaryjny, lub jak nadal daję w palnik, to całkowite odłączenie "silnika". Oczywiście występuje szarpanie charakterystyczne dla uszkodzonego EGRa.
Wpadłem z wizytą do mechanika, stara śpiewka: Panie, pompa, wtryski do regeneracji, oraz czyszczenie całego układu paliwa wraz z wymianą filtra paliwa... Cena 6 tyś...
Troszku nei pokrywało mi się z informacjami, które zasięgnąłem w internecie, a dokładnie, samochód po 2 lificie PODOBNO ma poprawioną pompę oraz delikatnie przemodelowane wtryski.
Dlatego też jak szybko wjechałem, tak również szybko wyjechałem od typa.
Na własną rękę wyczyściłem EGR bez dokładnej ingerencji w środek, dodatkowo maź usunąłem z kolektora dolotowego. Bez różnicy
Wpadłem do innego magika, który również przygotował znaną śpiewkę o regeneracji... Lecz zatrzymał mnie na dłużej, bo wpiął mnie pod komputer DELPHI, gdzie miałem pogląd na wszystkie parametry samochodu.
Po próbie wyczyszczenia błędów, na polu bitwy pozostają dzielne dwa:
P0403 - czujnik recyrkulacji spalin obwód A
P0409 - regulacja w układzie recyrkulacji spalin- usterka w obwodzie.
Próba przelewowa wypadła tak, że wtrysk 1. 2. 4. miały max około 0,17 mg/suw, natomiast trzeci wtrysk wykazywał około 0,34 mg/suw. Co potiwerdziło się z moimi mega prowizorycznymi badaniami(szmaty wokół wtrysków, odłączenie przewodów przelewowych i obserwacja, która najbardziej mokra). Sama pompa WC ładuje dobre ciśnienie.
Według mechaniora, nie ma do czego przyczepić się.

Zainspirowany tym wykręciłem EGR i rozebrałem go. Pierwsze wieści, to nie do końca zakmnięty zawór, oraz brak jednego z bolca na kole zębatym.
Jutro przy lepszym świetle postaram się nawiercić, wybić, cokolwiek zrobić, by usunąć resztki bolca. Potem dosztukować coś na wzór oryginału. Wyczyścić i złożyć.

W związku z czym, mam do Was pytanie, w jakiej pozycji pozycji powinien być zawór, gdy ten nie działa.
Oraz, w jakiej pozycji powinien znajdować sie zabierak tych bolców, a dokładnie element, który zespolony jest ze sprężyną/ taśma porusząjącą zawór.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dodam, że sprawdziłem czujnik przepływu powietrza zaraz po filtrze. Ten jak nowy. Wszystkie 4 filtry(powietrza, paliwa, oleju i kabinowy) nowe- MANN.

Proszę o dyskusję. Chcę pobudzić modziaka do normalnego życia.
Jeśli ktoś posiada informacje dot. jak mogę sprawdzić na twardo, czy sam potencjometr otwiera się i zamyka, będę bardzo wdzięczny.

Pozdrawiam!
Maro03 jest offline   Odpowiedź z Cytatem