Cytat:
Nom, na pewno rozrusznik jest bardziej podatny na uszkodzenia od rozrusznika do auta bez systemu Start-Stop. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Co za troll :O
|
No widzę, ze kolega to pewnie jakieś seminaria prowadzi z nowoczesnych technologii w motoryzacji. A tak sie (notabene trollu) składa, że uczestniczyłem co najmniej w 3 prezentacjach takich technlogii - systemów start&stop Mercedesa i BMW, Systemów hybrydowych BMW, Toyoty. W autach z takimi systemami (S&S) blisko 30% elementów osprżetu nie jest identycznych z tymi w autach bez systemów. Co za tym idzie są to często bardzo rózne i droższe elementy. Bardziej skomplikowane także.
Oczywiscie kazdy producent zapewnia, że są one tak samo a nawet lepiej dopracowane niż tradycyjne i używane od lat ale... Nalezy pamietać, po co sa te systemy i jak dziś się projektuje rzeczy, w tym samochody. A nie robi sie niestety już niczego co ma działać w nieskończonośc bez najmniejszych problemów.
Napisałem już po co są te systemy wprowadzane i tego faktu nic nie mzieni. Podobnie jak tego, że w rzeczywistości twój trollu EB mógłby być z powodzeniem zastapiony przez normalny silnik o normalnej pojemności... Nie jest, bo tylko zamontowanie duzej turbiny w małym silniczku pozwala zejść do wymaganych norm Euro...To samo czyni system S&S, wszelkiego typu hybrydy itd. itp. Teoretycznie wszystko w imieniu dbania o środowisko itp...Tylko, że...jakoś na 70% powierzchni globu mają to w 4 literach, łacznie z hipokrytycznymi amerykanami, którzy z jednej strony maja restrykcyjne prawo w kaliforni i brak ograniczeń w Texasie...
Tak czy inaczej...jest to tylko niepotrzebny gadżet, który kiedyś doprowadzi do awarii jakiegos podzespołu i wtedy bedzie płacz i zgrzytanie zebów...i jesli masz S&S to wspomnisz moje słowa
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.