Odp: Szarpanie/efekt żabki
Widzę że są już dwa wątki w podobnym temacie. Co do szarpania..... u mnie występuje jedynie lekkie "poszarpywanie" po zmianie z "1" na "2" ale nie zawsze i jest to dość delikatne i trwa moment. Nie zawsze to występuje, wszystko zależy jak puszczę sprzęgło.
Ktoś napisał że pomaga mocniejsze wciśnięcie gazu, u mnie mogę po zmianie na "2" jechać płynnie bez tego efektu, więc pojawia się pytanie czy jeżeli powiedzmy jest to już częściowo zużyte sprzęgło lub dwumas (u mnie 158000km) będzie to występowało za każdym razem?
Co do wpisu przedmówcy o spadku obrotów przy ruszaniu w mojej Foce zauważyłem takie coś: zwłaszcza na "1" przy ruszaniu takim delikatnym jak popuszczę "gaz" dosłownie delikatnie to wtedy dość gwałtownie odcina paliwo i wtedy czuć takie "żabkowanie", ale nie zawsze tak jest, zdarza się raz na jakiś czas i nie ma takiej sytuacji że wciskam gaz obroty rosną i nagle spadają.
Co ciekawe jakiś czas temu byłem na jazdach Skodą Octavią III w i kierowca testowy po wprowadzeniu auta w poślizg i zmniejszeniu prędkości wrzucił bieg i czułem w fotelu delikatne poszarpywanie podobne do mojego więc może to jednak jednak układ sprzęgło-dwumasa?
Ostatnio edytowane przez raptorf22 ; 25-10-2016 o 11:43
|