Temat: [S-MAX 2006-2015] Woda w bagażniku
View Single Post
Stary 25-10-2016, 18:57   #60
bananmin
ford::average

Imię: Krzysiek
Model: S-MAX 2.5T był /teraz ESCAPE
Silnik: 2L ecoboost
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Woda w bagażniku

Proces naprawy przebiegł sprawnie
efekt oczekiwany
wczoraj sprawdziłem w jednym miejscu klej do klejenia szyb , słabo wyszło bo jest dość twardy i łatwo odchodzi
więc dziś zakupiłem odpowiednie materiały i zabrałem się za naprawę z użyciem środka Renizosil 300 . Bardzo fajna masa , pozostaje plastyczna po wyschnięciu.
Etap pierwszy to demontaż listw dachowych proste i szybkie, listwę demontujemy od tyłu samochodu i stopniowo odklejamy ku przodowi , taśma dwustronna łatwo puszcza.
Następnie czyścimy wadliwe uszczelnienie (śrubokręt , dłubak ), po tym zabiegu jakiś odtłuszczacz i wszystko myjemy łącznie z miejscem na listwy .
Kolejny etap to wyciśnięcie masy na nieszczelności , masa jest bardzo płynna i lepka więc ja w pierwszej kolejności ją nałożyłem po czym wyjechałem autem aby po 10km osuszyć trochę masę , wtedy jej konsystencja nie klei się do palców a jest jeszcze plastyczna i można ją formować .
po ok 1 godzinie po nałożeniu masy zamontowałem listwy na zakupionej taśmie dwustronnej potrzebne ok 5metrów dość cienkiej wystarczy centymetr półtorej max.
Całość wraca na miejsce i po problemie
na zdięciach wycinki z pracy i potrzebne materiały.
Pozdrawia posiadacz szczelnego Sa.

Bump: po nałożeniu nowej masy uszczelniającej przed składaniem wygląda tak
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg KLEJ DO MOCOWANIA SZYB NIE SPRAWDZIŁ SIĘ.jpg (63.8 KB, 656 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg POTRZEBNE MATERIAŁY.jpg (65.7 KB, 655 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DEMONTAŻ LISTWY.jpg (86.3 KB, 652 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DEMONTAŻ LISTWY 2.jpg (75.2 KB, 605 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg CZYSZCZENIE MASY.jpg (72.8 KB, 660 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg NAPRAWA ZA POMOCĄ MASY REINZOSIL 300.jpg (60.3 KB, 624 wyświetleń)
bananmin jest offline   Odpowiedź z Cytatem