View Single Post
Stary 26-10-2016, 21:56   #1
MusiCManiaC
ford::beginner

Model: Fusion
Silnik: 1.4 TDCI
Rocznik: 2006
Domyślnie Silnik Diesel, podstawy o które należy regularnie dbać

Witam wszystkich użytkowników,

Dla wielu osób pewnie temat będzie banalny jednak może okaże się przydatny tym którym o swoich czterech kółkach wiedzą nie wiele ( ja np. bardziej interesuję się elektroniką niż mechaniką Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ).
Do czego zmierzam, mam Fusiona 1.4Tdci od pięciu lat, rocznik 2006 z przebiegiem 235000, o ile nie był wcześniej "kręcony" ,oczywiście regularnie wymieniam płyny oraz filtry.Jednak zmuszony jestem nim jeździć jeszcze co najmniej 2 lata zanim nie kupię czegoś nowego, a ostatnio awarie mnożą się na potęgę.
Pokonuję nim średni 50km dziennie.Niestety pomimo tym iż finanse nie stanowią bariery (nie licząc wizyty a ASO) nie mogę znaleźć mechanika który powie: trzeba zrobić/zdiagnozować to lub tamto.

Dotychczas wymieniłem lub naprawiłem:

1.Sprzęgło+wysprzęglik ,dwa razy
2.Koło zamachowe
3.Rozrząd
4.Pompa wody
5.Amory przednie+sprężyny
6.Wyczyszczone przewody paliwowe
7.Przepływomierz
8.Tarcze + klocki hamulcowe
9.Przewody hamulcowe
10.Hamulec ręczny
11.Tłumik komplet
12.Akumulator
13.Pasek i koło pasowe wału korbowego
14.Termostat
15.Poduszki silnika

Nie mając zbyt dużej wiedzy o samochodzie proszę o pomoc co jeszcze nadaje się do sprawdzenia/naprawy? Co może mnie zaskoczyć np. wtryski którymi od kupna samochodu się nie interesowałem itp. Proszę o wyrozumiałość i mam nadzieję że temat będzie przydatny innym laikom.
MusiCManiaC jest offline   Odpowiedź z Cytatem