View Single Post
Stary 29-10-2016, 11:54   #3315
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta

To spalanie jest "mniej wiecej".... kiedy tempomat przyspiesza to wie co robi bo to wynika z algorytmu pracy tempomatu więc może podać bardziej realne spalanie. Silnik spalinowy ma to do siebie że bez wachy nie pojedzie więc zasada jest prosta, większy wysiłek - więcej paliwa. Tylko służbowe potrafi jeździć "za darmo" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. automat utrzymujący precyzyjnie zadaną prędkość wciąż robi korekty i te korekty zużywają więcej paliwa. Być może acc zużywa nieco mniej wachy bo pozwala na zmiany prędkości i jedzie tak ekonomicznie jak auto przed nami Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. uwielbiam tempomat nawet ten zwykły...jak jadę w kolumnie drogą krajową to jest trochę pykania w klawisze ale da się jechać z szacunkiem dla prawej nogi. Wkurza mnie tylko że zmiana biegu wyłącza tempomat. Vw i opel jadą dalej... Przydaje się np. na autostradzie po opłaceniu bramek, albo na wylotówkach czteropasmowych na czerwonej fali... dziś przymierzałem się do nowej zafiry i astry 5, i tylko sobie narobiłem bigosu z wyborem auta. Mondeo i insignia są najbardziej prestiżowe, isia z rabatami wychodzi na przód z wyposażeniem. Zafira fajniejsza od c-maxa ale c-max wchodzi w limit spalania z automatem. Focus i astra wchodzą wyposażone nieźle ale astra jest na maxa ze wszystkim a focus zostaje z małym niedosytem bo jak na kompromis wielkości i klasy to nie daje w zamian full opcji, a to niby najmniejsze auto kompaktowe. Teraz mam fokę i z tyłu jest zdecydowanie za ciasno i bagażnik za mały.. nie mogę nawet za fotel kierowcy wrzucić laptopa czy zakupow. Na siedzisku z tyłu wszystko się wywraca i jest na widoku więc za każdym razem wachluję klapą bagażnika. W dodatku focus jest głośny, ale... prowadzi się zdecydowanie najlepiej ze wszystkich do wyboru, nawet lepiej od mk5, sorry Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. nie mówię o wyciszeniu i ergonomii, mówię tylko o czuciu drogi i zachowaniu auta. Precyzja układ kierowniczego jest doskonała. I weź czlowieku wybierajGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. astra masuje i wentyluje plecy, światła led, automat, sama grzeje na postoju... za to ma belkę skrętną i brzydko przejeżdża nierówności, ktoś strasznie skopał linię dachu i tył za wolno opada przez co wygląda jak merc do przewozu zmarłych. Potem zafira i c-max.. zafira z racji rabatów wchodzi na bogato ale silnik tylko dieselek 1.6 134 konie bo jako jedyny mieści się w co2. Jeżdżę dynamicznie i nie wiem czy to nie za słabo na taką krowę. Choć dach panorama kusi, zintegrowany bagażnik na rowery i z tyłu miejsca jak na tarasie widokowym. Bagażnik studnia, okien jak w szklarni i wszystko pięknie tylko to jest jazda w tempie parowozu. Nie mam dzieci i w pracy potrzebuję tylko pojemnego bagaznika. Lubię jednak mieć możliwość przewieźć gości z klasą bez kompresowania się do środka jak do focusa (miałem napisać malucha ale w sumie efekt ten sam). Insignia wchodzi na bogato z 2.0 170km cosmo z paroma pakietami ale to "stare" auto z nadwagą i optycznie ciasne. Fakt że siedząc w środku czuję się komfortowo i nie brakuje mi miejsca, ma dodatki dla mnie praktycznei jestem skłonny pogodzić się z drobnymi wadami. Po mimo opatrzonego wyglądu wciąż mi się podoba i to jest dla mnie wstęp do aut segmentu D. Grande finale to magnificent mk5, moje marzenie od półtora roku ale ford sie wypina z rabatami mówiąc że auta idą im jak ciepłe bułeczki i mogę mieć tylko trenda z goldem i tempomatem albo mooooże zmieściłby się titanium bez dodatków, nawet bez czujników cofania. Przez to mk5 wychodzi najbiedniej, cholernie szkoda :/
Wybrać muszę mniej więcej do końca roku.
Póki co biorąc na wzgląd wszystkie za i przeciw najbardziej podoba mi się insignia.. jest prestiżowo ale bez drastycznych kompromisów na rzecz wyposażenia.

Ostatnio edytowane przez Touch'n'go ; 29-10-2016 o 12:11
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem