View Single Post
Stary 30-10-2016, 12:20   #1
Speedy_xx
ford::average

Model: Galax
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2015
Domyślnie Szarpanie przy równej jeździe w ok. 1800-2200 rpm- ROZWIĄZANE

Nie wiem czemu nie mogę nic napisać w dziale diesel, więc podzielę się obserwacjami tutaj ( jeżeli Mod uzna za stosowne- proszę przenieść temat).

Sporo jest tematów dotyczących szarpanie silnika diesla, ale niestety wiele razy w jednym wątku pojawiają się różne okoliczności występowania tej usterki. Aby nie było nie domówień, baza mojej historii jest taka:
- PSA 2.0 tdci 136KM (przebieg 248kkm)
- objawy: szarpanie /pulsowanie samochodu przy jeździe ze stałą prędkością obr. w zakresie ok 1800-2200obr i minimalnym obciążeniu silnika
- każda zmiana pozycji pedału gazu powoduje ustanie szarpania
- włączenie tempomatu powodowało ustawanie szarpania (w miarę zwiększającego się przebiegu ,już coraz mniej to pomagało)
- brak błędów w kompie

Teorii było tyle ilu mechaników do auta zaglądało. Postanowiłem samemu krok po kroku eliminować potencjalne przyczyny. Na pierwszy ogień poszła weryfikacja podzespołów które choć nie wykazywały problemów (brak błędów w kompie) to mogłem sam sprawdzić bez kosztowo.
Zacząłem od przepływomierza. Wymontowałem, umyłem płynem do mycia tarcz hamulcowych i zamontowałem.
I szarpanie ustało.
I tak już się utrzymuje od 400km. Dodatkowo auto mniej kopci (choć nigdy nie był to problem) przy mocnym butowaniu.

Może komuś też taki myk poprawi humor.
Speedy_xx jest offline   Odpowiedź z Cytatem