Temat: [Mondeo 2007-2014] montaż czujnika ciśnienia opon tpms
View Single Post
Stary 30-10-2016, 16:06   #16
dizel1982
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: montaż czujnika ciśnienia opon tpms

Cytat:
Napisał aurerum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tylna wtyczka z prawej strony zderzaka
Jeszcze Cię chciałem zapytać, aby dostać się do tej wtyczki to trzeba to zrobić jakoś pod zderzakiem czy przez bagażnik?

Bump:
Cytat:
Napisał cattani75 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdzenie ciśnienia raz na pół roku, to jednak trochę za rzadko... Zalecane jest co dwa tygodnie, ale raz na miesiąc starczy.
Nie wiem czy to ma znaczenie czy nie ale z moich obserwacji wynika że im większa felga, niższa i szersza opona, tym to ciśnienie w oponach trzeba kontrolować częściej. Jeżdżę kilkoma samochodami, w domu mam je 3 z czego jeden jest na oponach 195/65/R15 i tam słuchajcie jak sprawdzam ciśnienie to zawsze jest ok. Natomiast w autach w których felga i opona jest większa, ciśnienie niestety się nie trzyma i muszę raz w miesiącu je sprawdzać i te 0.1 - 0.2 atmosfery dodmuchać. Dlatego uważam że taki dodatek akurat jest bardzo przydatny bo przynajmniej nie tracę czasu na jeżdżenie na stację w ciemno w celu skontrolowania a i reakcja jest szybsza bo zanim pojadę z kontrolować, może okazać się że już tydzień albo dwa tak jeżdżę co ma wpływ na zużywanie się opon. Pewnie zaraz usłyszę że nie, że głupoty gadam ale osoba która robi podobne przebiegi do moich czyli 40 - 50kkm rocznie na pewno potwierdzi że tak jest. Jest różnica czy opony zajeżdżamy w sezon czy dwa. Jak ktoś robi ~10k rocznie to pewnie dla niego różnicy nie ma żadnej.
dizel1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem