Ciągle włączone ogrzewanie postojowe w Convers+ (Webasto).
Witam serdecznie.
Posiadam problem z ogrzewaniem postojowym zamontowanym w moim Fordzie.
Ogrzewanie założone fabrycznie (auto sprowadzone z Danii). Po kupnie nie działające wcale, oddałem do serwisu autoryzowanego Webasto gdzie zdiagnozowali urwany króciec dostarczający paliwo, ogólne zasyfienie i po naprawieniu i podłączeniu się zewnętrznym komputerem bezpośrednio do pieca wszystko ładnie ruszyło.
Niestety po podłączeniu wtyczki komunikacyjnej z samochodu występuje nieprawidłowość taka, że w Conversie cały czas widnieje ono jako załączone (krzyżyk w kwadracie obok opcji: Aktyw. teraz).
W momencie jak klikam żeby go odznaczyć znika, ale po 2 sekundach pojawia się ponownie.
Powoduje to taki efekt, że ogrzewanie wg komputera jest załączone ale nic się nie dzieje. Dodatkowo cały czas po zgaszeniu świeci się ekran z komunikatem: Ogrzew.pomoc. włączone (który zapewne powinien się świecić w momencie pracy czyli np. podczas grzania na określoną godzinę).
Obecnie po przeszperaniu wątków znalazłem informacje, że pomóc może aktualizacja oprogramowania w Convers+ co tez dokonałem dzisiaj u forumowego kolegi Speedo (chyba wersja 1005 fabryczny soft).
Wydawało się, że problem ustał jednak po odjechaniu i zgaszeniu auta na stacji problem nadal występuje (i nadal stale) mimo, że uzyskałem nowy soft z nowymi przydatnymi udogodnieniami.
W takiej sytuacji pozostaje tylko zwrócić się o pomoc i burzę mózgów na forum gdyż nie lubię zostawiać tak tematów i po prostu chciałbym żeby działało. Naszła mnie też myśl czy może pominąć conversa i zamontować jakieś sterowanie zewnętrzne żeby w ogóle to działało tylko czy taka operacja jest w ogóle wykonalna? Z informacji z forum wynika, że jest to jakiś standardowy dosyć zestaw Webasto.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
Pozdrawiam.
|