Odp: Drgania i wibracje silnika 2.0 TDCI przenoszące się na karoserię; kierownicę
Witam. Coś delikatnie mi stukalo a że wychodził przegląd to poprosiłem o sprawdzenie. Przegląd robiłem w serwisie renault. Pan sprawdził i powiedział żebym jeździł bo stukanie w zawieszeniu ciężko zdiagnozować. No fachmistrz !
Wczoraj byłem u sąsiada, po przejazdzce posprawdzalismy łącznik stabilizatora,kierowniczy i sam wahacz. Wszystko okazało się w porządku więc aż napiłem się piwa bo podejrzewalem przekładnie kierownicza. No ale przy skręcanie osłony silnika padło hasło poduszka. Wyjelismyy dolna poduszke i guma ukazała się sparciala i lekko naderwana.
Jaki dźwięk mi towarzyszył podczas jazdy ? Otóż przy mocniejszym dodawaniu gazu coś stukalo prezent sekundę dwie. Działo się to tylko przy niższych biegach, wiadomo obciążenie jest większe., czasami było słychać przy nierównej drodze itd. No takie stukanie 2 blach o siebie. I faktycznie widać po poduszce że ocierala.
I mam tutaj pytanie. Po jakim numerze znajdę poduszkę dolna i ta łapę z taką tuleja do której poduszka jest przymocowana? Myślę że warto wymienić ta łapę bo gdy tamta guma w niej też okaże się zużyta to i może nową poduszkę zniszczyć
Bump: Mrhenio sprawdzenie dolnej poduszki to 3 minuty roboty to może warto odkręcić i zobaczyć?
Ostatnio edytowane przez juri2069 ; 01-11-2016 o 07:41
|