Cytat:
Witam,
poszukuję od jakiegoś czasu samochodu na co dzień. Przeznaczenie:
- małe, codzienne odcinki do pracy (ok. 15 km dziennie, góra 100 tygodniowo)
- okazjonalne trasy, powiedzmy raz na miesiąc do 250 w jedną stronę
Co do wymagań to auto dynamiczne, mało awaryjne, w miare przestrzenne, wyposażenie podstawowe. do 15k
Pomyślałem nad Focusem MK2, koneicznie hatchback (kombii raczej będzie w mieście uciążliwe), 1.6 lub 2.0 w benzynie. Myślicie, że to dobry wybór? Mógłbym prosić użytkowników o opinie:
1) czy 1.6 w benzynie rzeczywiście jest takie bezawaryjny? 'Idzie' to w ogóle? Jak z dynamicznością w mieście i trasie?
2) Co możecie powiedziec o 2.0? Wydaje się ciekawą opcją ale bardzo mało ofert tej wersji
3) Jakie sa bolączki modelu? Na co patrzeć szczególnie podczas kupna?
4) Jak z rudą?
Ogólnie- polecacie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.?
Będę wdzięczny za wszelkie opinie
Pozdrawiam
|
1) Silnik 1.6 bezawaryjny, tylko wymiany części eksploatacyjnych. W mieście daje radę, w trasie już gorzej, zwłaszcza przy obciążeniu. Trzeba mocno go kręcić by wyprzedzić, ja redukuje do 3 i gaz w podłogę ale wtedy strasznie głośno się robi.
2) Silnik 2.0 rewelacyjny, niestety ciężko go spotkać, wysokie spalanie ale ładnie ciągnie.
3) Nie ma jakiś bolączek typowych, po kupnie wymiana rozrządu, oleju, filtrów i jazda.
4) Zależy od egzemplarza, u mnie np na tylnym nadkolu z jednej strony pojawiły się drobne bąble.
Osobiście mogę polecić w 100%. Nigdy mnie nie zawiódł i wiem, że zawsze zawiezie mnie tam gdzie zechce.