Temat: [Mondeo 2007-2014] Regularnie rozładowujący się akumulator
View Single Post
Stary 04-11-2016, 21:33   #213
smolikjr
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Mondeo mk4 FL
Silnik: 2.0 TDCi 140km
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Regularnie rozładowujący się akumulator

Witam, nie chciałem zakładać nowego tematu więc zwracam się po pomoc tutaj.
Otóż drogą kupna w sierpniu wszedłem w posiadanie akumulatora Varta Silver 85Ah. Na akumulatorze zrobiłem jakieś 3 tys. kilometrów.Jakże wielkie było moje zdziwienie gdy po pokonaniu trasy ok 400km i zostawieniu auta na noc (jesień w Bieszczadach = 0*C w nocy) rano przywitał mnie komunikat akumulator rozładowany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Auto odpaliło jednak, zafrapowany po powrocie udałem się do mechanika celem sprawdzenia aku i alternatora. Wstępny werdykt wszystko ok, trzeba sprawdzić pobór spoczynkowy. Niestety zanim przeprowadziłem pomiary auto postało 4dni po tym czasie akumulator miał jakieś 9V. Podładowanie prostownikiem, multimetr w szereg. Wyniki pomiarów były następujące:
1. Po zatrzaśnięciu drzwi (światła w środku, lusterka, convers + radio) = 4,35 A
2. Po zamknięciu (z alarmem) = 0,33 A
3. Po minucie 0,12 A
4. Następnie po 20-25 min = 0.01A i tak przez najbliższe 3h. Auto stało do rana i też było 0.01A

Wczoraj odłączyłem klemę, dziś rano było 12.75V zobaczę jak będzie jutro rano. Sprawdziłem wtyczki w lampach klapy (kombi). Ktoś jeszcze wspominał o blokujących się ryglach czy coś ale nie wiem jak to sprawdzić.
Generalnie brakuje mi już pomysłów co może być przyczyną rozładowywania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może mam szczęście i trafił mi się padnięty akumulator Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Aktualizacja 05.11.2016
Dziś rano sprawdziłem napięcie i było 12.60V, na moje oko dość duży spadek. Przy okazji pomierzyłem prąd podczas ładowania. Gdy wszystkie odbiorniki były włączone na przewodach do klemy "+" było 80A (na przewodzie 10C679) i 20A (na przewodzie 14301B) czy to normalne wartości? Ze schematu wynikało by, że ten 14301B idzie z alternatora :/

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez smolikjr ; 05-11-2016 o 22:06 Powód: Aktualizacja
smolikjr jest offline   Odpowiedź z Cytatem