Cytat:
|
To wytłumacz jeszcze (tak, żeby dało się przeczytać ze zrozumieniem) te 0,1 mm (jedna dziesiąta milimetra) zużycia w oponach rocznych/dwuletnich. Gdzie się takie kupuje?
|
Bez najmniejszego problemu takie opony możesz kupić. Wystarczy że masz jakieś dojścia. A myślisz że co robią komisy samochodowe które sprowadzają samochody i jakiś ma lepsze felgi i opony albo ma dwa komplety opon? Myślisz że dostaje nowy kupujący? To się mylisz. Takie opony a często i felgi są zwalane, zakładają coś co jeszcze pojeździ z sezon a opony i felgi idą na sprzedaż osobno. Albo firmy które mają duże floty samochodów. Też myślisz że takie opony trafiają później do nowego właściciela auta? Oczywiście że nie. Idę na sprzedaż osobno. Akurat w branży motoryzacyjnej siedzę na co dzień, moi znajomi również więc wiem co nieco na ten temat. Takie praktyki stosują nawet komisy dealerskie danej marki. Mało razy zdarzało się tak że samochód wg VIN-u wyjeżdżał z fabryki na 17 a w komisie stał na 16. Sam osobiście miałem do czynienia z takim mondeo sprzedawanym przez Auto Plazę w Warszawie. VIN mówi o 17 a auto stoi na 16 i to takich nie wyglądających za ciekawie. Myślisz że właściciel świadomie zmienił sobie sam felgi na mniejsze zwłaszcza w aucie służbowym? Nie sądzę. Ok, może i opony z bieżnikiem 7,8 - 7,9mm nie są czymś co jest spotykane na co dzień i jeśli takie są to schodzą na pniu. Mi osobiście takie udało się od sprzedawcy od którego kupuję, dostać drugi raz ale takie z bieżnikiem 7mm idzie znaleźć bez najmniejszego problemu.