Temat: [Mondeo 2014- ] Wady wieku dziecięcego.
View Single Post
Stary 07-11-2016, 19:12   #2857
stefanb
ford::advanced

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Wady wieku dziecięcego.

Ciekawy wpis na temat silnika 1.5 EB pojawił się w ostatniej opinii o Mondeo na Autocentrum:

silnik 1.6 ecoboost w moim poprzednim Mondeo był chyba lepszy. Mam wrażenie, że zbierało się auto ciut lepiej, było żwawsze na starcie, wcześniej mogłem wrzucać wyższe biegi i miało się wrażenie wyższej elastyczności. W MK4 miałem taką siłe na 6 biegu juz przy 65-70 km/h jaką mam w MK5 dopiero przy jakiś 70-85km/h. Może to kwestia innej masy pojazdu. Wg instrukcji MK5 powinien być lżejszy o 14kg od MK4, czyli bez różnicy. A ma się wrażenie, ze jest cięższy. Muszę to sprawdzić - jeśli okaże się istotnie cięższy niż to podaje specyfikacja to skończy się sądem., bo tak nie może być, masa jest masa, ale nie uprzedzajmy faktów. Podobne historie przeżyli wierzący w lekkość ich auta posiadacze nowej Mazdy 6 - dziennikarze motoryzacyjny ustalili, że ma większą masę od deklarowanej o 120kg! - skandal!. Rozgrzany silnik w MK4 pracował bardzo cichutko - stojąc prze maską auta było słychać bardzo przyjemny dźwięk, bardzo to było ciuchutkie. W MK5 jak staniesz przed maską bedziesz miał wrażenie, że słuchasz wyśmienicie cichego ... diesla ;-). Jest tam jakieś takie ciche terkotanie - może tak mam być bo tak pracuje jakiś element, ale nie ejst to tak gładki dżwięk rozgrzanej benzyny jak to miało miejsce w przypadku 1.6 ecoboost MK4. 1.5 ecoboost podczas przyspieszania jet nieco bardziej warkotliwy od tego 1.6. Na początku to kręci, bo dźwięk jest fajny jak dostanie głębiej agz i ciut obciążenia, ale...skoro to ma być wygodna, miękka, cicha "limuzyna" to...nie chcemy w takim przypadku żadnego warkotliwego dźwięku. Ma być cisza, bo to nie miało być i nie jest sportowe auto. Generalnie silnik ok, bardzo przyjemny, cichy przy małych prędkościach, wyższych raczej też. Tylko to przyspieszanie ciut za bardzo warkotliwe. Daje "doskonale' bo to super silniki, nie biorą oleju jak TSI, elastyczne, bezawaryjne.

http://www.autocentrum.pl/oceny/ford...kierowcy-1791/

Jak widać te silniki mają po prostu swój specyficzny zestaw dźwięków, do których trzeba się przyzwyczaić...
stefanb jest offline   Odpowiedź z Cytatem