10-11-2016, 15:03
|
|
|
ford::advanced
Imię: PAweł
Model: Mondeo mk4
Silnik: 2.2 200KM / 500Nm
Rocznik: 2008
|
Odp: Co dziś zrobiłem w moim Fordzie
Cytat:
|
Aja rozwaliłem drogą alu felgę w niewidocznej dziurze nocą z powodu mrozu powstałej (parę lat temu) i wolę mieć zimą stalówkicza 150zł sztuka niż alu które są przynajmniej ze 2x droższe i nie mam pewności, że będą produkowane/sprzedawne na zawołanie.
Poza tym i tak w większości zimą jest błoto, chlapa, auto brudne, wszędzie sól na drogach, albo żwir zamiast soli.
|
Stalową na takiej dziurze rozwalisz bardziej niż alu...
Cytat:
Felgi wyprodukowane z aluminium mają krótką żywotność i są za miękkie na nasze drogi?
Rafał Romański: To jest mit. Felgi stalowe są jeszcze bardziej miękkie i podatne na uszkodzenie, przy czym tańszy i łatwiejszy jest proces ich regeneracji. Plastyczność w przypadku felg aluminiowych jest ich zaletą, nie wadą. Podczas niewielkiego uderzenia felga się odkształci, ale nie pęknie. Dzięki temu, powietrze z opony nie uchodzi tak gwałtownie, a zatem jesteśmy w mniejszym stopniu narażeni na nagłą zmianę toru jazdy.
Za felgami renomowanych producentów przemawia ich jakość, poparta m.in. licznymi badaniami wytrzymałościowymi. W fabrykach przed uruchomieniem produkcji każdy prototyp poddawany jest surowym testom, takim jak chociażby: testy udarowe, badanie wytrzymałości zmęczeniowej na zginanie czy symulacja obciążenia.
|
Całość TU: http://www.motofakty.pl/artykul/felg...ty-i-mity.html
|
|
|