View Single Post
Stary 10-11-2016, 20:47   #1
dizel1982
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2012
Domyślnie Samoczynny wzrost obrotów podczas ruszania

Witajcie,
Postanowiłem założyć osobny temat ze swoim problemem ponieważ moim zdaniem coś ewidentnie jest nie tak i nie wiem czy jest to normalnie dla mondeo z silnikiem 2.0TDCi 140PS po FL czy może u mnie jest jakiś problem. Jazda w korkach jest wręcz utrapieniem ponieważ nie da się szybko ruszyć np spod świateł. Żeby ruszyć normalnie muszę ruszać kompletnie bez gazu bo jak go trochę dodam i delikatnie puszczam sprzęgło obroty skaczą samoczynnie do prawie 2tys a ruszanie z takimi obrotami za chwilę skończy się wymianą sprzęgła. Poniżej wrzucam filmik który najlepiej to obrazuje. Test był przeprowadzony w sposób następujący: wcisnąłem sprzęgło do samego końca, wrzuciłem 1, trzymając sprzęgło wciśnięte dałem delikatnie gazu tak aby wskazówka pokazywała mniej więcej równo 1tys obrotów. Mniej więcej w 12 - 13 sekundzie puszczam delikatnie sprzęgło i spójrzcie co się dzieje ze wskazówką obrotów. Wędruje sama do góry. Dodam że ja w tym czasie trzymam nogę nieruchomo na gazie czyli tak jak trzymałem mając 1tys obr tak samo trzymam dalej. Jak zdarzy mi się wcisnąć tak że mam np 1200obr/ min to po delikatnym puszczeniu sprzęgła obroty skaczą nawet do ponad 2tys. Spod świateł ruszam jak dziadek puszczając delikatnie sprzęgło bez gazu bo jak puszczę szybciej to zgaśnie a z kolei jak dodam gazu to spalę sprzęgło bo kilka takich ruszeń gdzie puszczając sprzęgło mam tak wysokie obroty i jestem ugotowany. Filmik poniżej:

https://vimeo.com/191059694
dizel1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem