Temat: [Focus 1998-2004] Wymiana pompy wspomagania
View Single Post
Stary 13-11-2016, 23:51   #21
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Domyślnie Odp: Wymiana pompy wspomagania

Witajcie. Ponieważ stoję przed dylematem co robić, poproszę was o pomoc, a może jakieś namiary. Ale do rzeczy - moja pompa wspomagania działa dobrze, lecz nie dam sobie ręki uciąć czy nie zaczyna lekko podciekać (w zbiorniczku mialem MIN, a wiem że wcześniej było więcej). Ale najgorsze jest to że chyba hałasuje w niej łożysko i to dość głośno, rzęzi, wyje itp, szczególnie na zimnym (inne urządzenia na pasku są nowe lub prawie nowe i sprawdzane, łożyska nowe wszędzie), jestem tego pewien w 99% gdyż tylko pompa wspomagania nigdy nie była ruszana. I teraz pytanie, ile roboty jest z demontażem, jak pozbyć się starego oleju, no i czy jest sens dawać mechanikowi na wymianę łożyska i uszczelniacza, czy dopaść jakąś używkę, a może kupić nową? Na logikę myśląc to chyba pompa z TDDi i TDCi są takie same i obie pasują? Wnioskuję po tematach które czytałem że wymiana łożyska i uszczelniacza to nie taka prosta sprawa... I ostatnia rzecz - jaki olej wlać? Czerwony czy zielony? Z tego co pamiętam miałem czerwony, a kolega mechanik straszyl mnie bym nie lal zielonego jak byl czerwony bo może mi się przekładnia rozszczelnić. Kolega mojmistrz pisał że ma dostęp do sprawdzonych używek, czy te kontakty są dalej aktualne? Z allegro to jednak loteria...

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 13-11-2016 o 23:54
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem