Temat: [Fiesta 2001-2008] Czasami nie odpala
View Single Post
Stary 14-11-2016, 01:19   #1
mondeo-2001
ford::amateur

Model: Fiesta Ghia
Silnik: 1.4
Rocznik: 2002
Lightbulb Czasami nie odpala

Witam,
Od sierpnia jestem posiadaczem Fiesty 2002 Ghia, benzyna 1.4.
Od początku posiadania jest czasem problem z odpaleniem.
Mianowicie wygląda to tak, że jeśli auto odstoi cały noc powiedzmy 12 godzin to odpali za pierwszym razem bez problemu. Silnik się rozgrzeje, podjadę pod sklep na 5 minut, wyłączę silnik i jak wrócę do auta to odpali bez problemu.

Problem się zaczyna jak po jeździe auto postoi powiedzmy z godzinę (silnik zdąży się ochłodzić) wtedy rozrusznik kręci, kręci i auto nie odpala, ale wystarczy wcisnąć lekko pedał gazu podczas kręcenia rozrusznikiem i wtedy odpala.
Czy ktoś wie o co może chodzić, że po nocy na zimnym odpala a po jeździe jak się schłodzi silnik to już nie chce odpalić bez naciśnięcia gazu?

W sierpniu wymieniłem: olej+filtr oleju, filtr paliwa, świece zapłonowe.
Nic te wymiany nie pomogły, w październiku dodatkowo wymieniłem filtr powietrza i przewody zapłonowe (tutaj wydaje mi się że zauważyłem poprawę w pracy silnika).
Auto podłączane było pod komputer, brak błędów.

Ostatnio została również przeczyszczona przepustnica.

Dodam jeszcze, że ostatnio przypomniało mi się przy wymianie filtra paliwa, mechanik powiedział, że jakaś złączka na przewodzie paliwowym łącząca przewód z filtrem paliwa jest pęknięta, ale że przewód trzyma się dobrze na tym filtrze.
Może to w tym problem? Ale czy takie właśnie objawy byłyby jak nie ma problemu przy jeździe itp.?

Próbowałem, też jak nie odpala przekręcić parę razy kluczyk na zapłon, żeby pompka paliwa popracowała i wtedy odpalić to było tak, że tak jakby odpalił nie do końca tylko wskoczył na 300-400 obrotów i zgasł.

Macie jakieś pomysły?

Ostatnio edytowane przez mondeo-2001 ; 14-11-2016 o 11:47
mondeo-2001 jest offline   Odpowiedź z Cytatem