View Single Post
Stary 16-11-2016, 08:27   #72
Vojta
ford::average

Imię: Wojtek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Temperatura silnika 76-87 stopni za niska ?

Witam wszystkich.
Opiszę swój problem bardzo podobny do większości w tym wątku, po kilkumiesięcznym użytkowaniu Forda Focusa mk2 FL z slinikiem 2.0 TDCi 136km zaniepokoiła mnie wskazówka temperatury silnika. Po kupnie wyczytałem na forum że wskazówka oscylująca w granicach 75 stopni celcjusza jest normą "bo ten typ tak ma", ale ponieważ jestem ciekawski to zagłębiłem się w temat i przeczytalem mnóstwo postów na tym i innych forach i w każdym pisze co innego. Mianowicie w moim modelu nie spotkałem się jeszcze z wskazówką temperatury położoną idealnie w pkt 90stopni, dzisiaj odpaliłem samochód w trybie serwisowym, i przejechałem tak ok.50km. Temp. otoczenia 2st C, temp silnika 11 st C w momencie odpalenia, po przejechaniu 5km temp silnika ładnie rośnie do ok 30st, z nawiewu zaczyna lecieć ciepłe powietrze, po przejechaniu ok 15km temp silnika 83stopnie C i wskazówka temp odpowiada wskazaniu elektronicznemu, po osiągnieciu 83st C "Engine temp" zaczyna spadać do 75st i tak pozostaje (pokrywa się to z wskazówką temp.), dalsza jazda (ponad 20km) nie powoduje zwiększenia temp silnika, cały czas oscyluje w granicach 75st, w korku w mieście i na trasie. Czy temp 75st C jest prawidłowa? - nie sądze, wyraźnie było widać otwarcie termostatu przy temp 83st C - temperatura spadła do wspomnianych 75 stopni i tak się utrzymywała przez całą pozostałą drogę. Czy podejrzenie uszkodzonego (nie zamykającego się termostatu) jest trafne?. Nie sądze aby "ten typ tak miał".....
Vojta jest offline   Odpowiedź z Cytatem