Ja też jestem po instalacji dodatkowej nagrzewnicy. Rozwiązanie naprawdę fajne na zimniejsze dni
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Klime mam sterowaną manualnie, a mój panel nie obsługiwał wysyłania sygnału do GEM aby ten wysterował PTC. Po lekturze forum postanowiłem przerobić obecnie posiadany i dać sobie spokój z szukaniem nowego z oznaczeniem BX. Korzystając z możliwości zakupiłem identyczny panel z tym który posiadam na szrocie - miał służyć jako dawca części.
Generalnie prostszym sposobem wydaje się wlutowanie (bądź przelutowanie) włącznika od opcji "włącz klimę" przy nadmuchu na przednią szybę (pole zielone). Ja wlutowałem drugi, wymontowany z płytki dawcy (pole B). Sygnał na ten przełącznik podawany jest bezpośrednio z mikrostycznika pokrętła nawiewu. Dodatkowa nagrzewnica powinna się włączyć jeśli uruchomiony jest wentylator.
Dalej sygnał trafia poprzez diodę (pole A) do tranzystora w polu D. Diodę B wymontowałem z płytki dawcy (niebieskie pole). Pole C to rezystor 2,7kOhm (ten większy) oraz 100kOhm (ten mniejszy). Niestety jako tranzystor w polu D nie można zastosować tego już dostępnego na płytce (prawy górny róg) gdyż jest on innego typu. Potrzebujemy tranzystor PNP. Ja wygrzebałem ze swoich zapasów BCP53 (do kupienia w sklepie z elektroniką). Reszta elementów w polu D to rezystor 150Ohm (większy) oraz 470kOhm (mniejszy). Wszystkie elementy oprócz BCP53 były wylutowane z płytki dawcy.
W ten sposób zamykamy obwód odpowiadający za wystawienie sygnału włączenia dodatkowej nagrzewnicy dla GEM korzystając z oryginalnych ścieżek na płytce sterownika klimy.
Zdjęcie powinno pomóc tym, któzy planują modyfikacje swoich paneli klimy
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.