Temat: [Transit 2000-2006] Po odpaleniu kopci i nierówno pracuje
View Single Post
Stary 17-11-2016, 20:39   #1
shinobi
ford::beginner

Model: Transit
Silnik: 2.0 TDDI 85ps
Rocznik: 2005
Domyślnie Po odpaleniu kopci i nierówno pracuje

Transit 2.0 TDDI po odpaleniu jak jest zimny za samochodem tworzy się chmura spalin o kolorze siwym/białym oraz nierówno i dość głośno pracuje/klekocze. Dzieje się to tylko po odpaleniu zimnego silnika i jest tak do czasu aż złapie trochę temperatury czyli jakieś 5 do 7 min, potem przestaje kopcić a praca silnika wyrównuje się po jakichś 2min. Podczas jazdy na rozgrzanym silniku nie puści nawet dymka, pracuje równo (może lekko bardziej stukowo w niższym zakresie obrotów ale to tylko tak na moje ucho), moc w porządku i spalanie też. Płynu w chłodnicy nie ubywa, poziom oleju ok., a przy odpalaniu nawet nie trzeba długo kręcić. Pompa po regeneracji, końcówki wtrysków zmienione (lały i wtedy też zaczęło się kopcenie), filtry wymienione, w tym tygodniu idą świece do wymiany.
Zakładam ten temat choć jest dużo podobnych ale występują objawy jak większe spalanie czy też utrata mocy co u mnie nie występuje. Wiem że niektórzy piszą, że skoro jeździ to się nie przejmować ale jakaś przyczyna tego jest skoro wcześniej tego nie było i nawet w największe mrozy odpalał bez tej zasłony dymnej. A poza tym robię dłuższe trasy i wolałbym nie wracać na lawecie. Wywala też błąd P0149 czyli przestawiacz kąta wtrysku no i moje pytanie czy ponownie pompa się sypła czy może inny powód tego dymienia z rana i nierównej pracy. Trzech mechaniorów się za to brało i żaden nie potrafi znaleźć przyczyny a mi zaczyna już brakować sił i funduszy. Chyba że ktoś z Was zna dobrego mechaniora od transita albo common rail w toruniu albo okolicy to poproszę namiary. Dodam jeszcze że tankuje na dobrej stacji to lepsze paliwo i dolewałem dodatku czyszczącego do paliwa.
shinobi jest offline   Odpowiedź z Cytatem