Zmodyfikowany Ford! Podniesienie mocy do 175 KM! Moje pierwsze spostrzeżenia
Witam!
Chciałbym się podzielić moimi pierwszymi spostrzeżeniami po podniesieniu mocy z seryjnych 140 do 175 KM, które wykonał kolega z forum mondeoklubpolska.
Auto dostało "nowego ducha", które w momencie obrotowym najbardziej odczuwam na 3,4,5,6 biegu. Doskonale sprawdza się to przy wyprzedzaniu na drodze. Oczywiście trzeba mocno pilnować się aby nie przekraczać dopuszczalnej prędkości, która wzrasta bardzo szybko. Drugim pozytywnym aspektem jest spadek spalania. Jestem przykładem kierowcy dość dynamicznie poruszającym się samochodem. W większości jeżdżąc w cyklu miejskim wynik spalania zawsze oscylował miedzy 6,4 - 7 litra ON. Aktualnie to wartości wynosi poniżej 6 l na 100 Km. To początek eksploatacji z podwyższoną mocą i na pewno jeszcze do tematu wrócę po przejechaniu większej ilości kilometrów. Stwierdzam, jednak (pomimo mojej subiektywności), że to optymalna moc dla MK4 TDCi nie ingerując brutalnie w silnik. Dodam, że jeżdzę modelem Mondeo przed lift convers + z 2010 roku w wersji Titanium X. Dokonałem też modyfikacji wyświetlacza ale o tym napiszę w innym wątku.
W tym miejscu chciałem bardzo podziękować koledze "Leszczowi" za profesjonalnie przeprowadzoną modyfikacje mojego Forda a wszystkim polecam te udoskonalenia!
Pozdrawiam Mondeomaniaków - Teraderra!
|