Jeśli chodzi o moduł BT/VC i kabel USB, to po kilku latach bezproblemowej eksploatacji modułu BT/VC z USB, postanowiłem:
1) Pozbyć się "leniucha" i podłączyć moduł BT/VC oraz mikrofon w podsufitce do oryginalnej instalacji.
2) Kupić i zamontować oryginalny fordowski kabel USB, aby był solidnie osadzony w module (na zatrzasku) i się przypadkiem nie wysunął.
3) Kupić oryginalne gniazdo USB do schowka, żeby wyglądało "jak z fabryki".
W celu zrealizowania powyższego dokonałem następujących zakupów w ASO:
1692627 USB Cable AM2T-14D202-CA
1543450 USB Socket 8M2T-19A164-BA
1599221 Wire Assy 8G9T-14N000-AB (tzw. pajączek)
ad.1) Tutaj poszło w miarę łatwo. Wypiąłem swojego pajączka (z końcówką CA, czyli bez obsługi BT/VC) i wpiąłem zakupionego 8G9T-14N000-AB (z obsługą BT/VC). Co ciekawe na opakowaniu ten pajączek miał napisane po polsku "Mikrofon". Potem wypiąłem i wyjąłem z auta zakupionego i zamontowanego kilka lat temu "leniucha" (jest na sprzedaż). Kabel do mikrofonu w podsufitce już był, kabel do modułu nad schowkiem też. Nie znalazłem go przy pierwszym montażu, bo za mało wtedy wiedziałem i nie wcisnąłem się pod konsolę na tyle głęboko, aby go wypatrzeć. Ale teraz błąd już został naprawiony
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Moduł zamontowałem w przeznaczonym dla niego miejscu, co widać na zdjęciu.
ad.2) i 3) Końcówka kabla AM2T-14D202-CA idealnie pasowała do modułu, ale jego drugi koniec za nic nie pasuje do gniazda (patrz zdjęcia). Poza tym końcówka kabla sama może robić za gniazdo (jest to gniazdo USB typu A), ale ani ta końcówka, ani zakupione gniazdo nie pasują do żadnej dziury w schowku. Zrobiłem zdjęcia tej zagadki. Widać tę dziurę, którą uznałem za miejsce na oryginalne gniazdo. Jest ona za mała, więc albo w katalogu części forda jest błąd, albo schowek powinien być inny.
Czy ktoś mający fabrycznie zamontowane BT/VC z USB mógłby udostępnić zdjęcia wnętrza schowka z zamontowanym gniazdem?
Jakie numery FINIS powinny mieć kabel USB i/lub gniazdo, aby pasowały do schowka?