Tak przy okazji. Od wczoraj (czy tam od soboty) chyba "dostałem" identyczne objawy jak u autora wątku.
Wychodzę rano do auta, odpalam auto, włączam klimatronika z włączonym AC na 20'C-22'C. Po 10 minutach wsiadam do auta, wciąż zimno. Podjeżdżam pod górę odwożąc żonę do pracy - wciąż zimno. Dopiero po 20 minutach jazdy zaczyna lecieć lekko ciepłe powietrze. Rozmawiałem dzisiaj z mechanikiem bo na piątek staram się na przegląd/serwis umówić (standardowo, oleje, filtry itp) i zrobimy zmianę filtra kabinowego plus mechanik mówił że zajrzy czy płyn chłodniczy nie jest zapowietrzony i czy termostat nie przepuszcza.
Normalnie dzisiaj jazda z miasta do domu to była góra drugi/trzeci bieg i w kółko wysokie obroty żeby choć trochę w środku było ciepło. Temp na zewn. 5'C i pada od wczoraj 24h/dobę. Ja tak jak wspomniałem, obstawiam filtr, bo mam wrażenie że nawet pod włączeniu MAX na szyby to nie wali tak mocno jak pamiętam kiedy kupowałem auto, ale dziwi mnie że potrafi jednak dmuchać mocno, ale lodowatym powietrzem. Wyłączenie AC teroetycznie daje delikatnie cieplejsze powietrze, ale przy angielskiej pogodzie zaraz parują szyby (co znowu skłania mnie że to kabinowy jest winny).
Ale tak jak mechanik wspomniał - czemu zimnym dmucha mocno a nie słabo ciepłym?
Gdzieś 2 tygodnie temu dolewałem płynu chłodniczego - kto wie - może to jakiś trop?
Jak coś będę wiedział - to dam znać. Na razie cieszę się że chociaż fotele mam podgrzewane to nie zamarzam w środku. Masakra
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
|
Do tego np. uda się nagrzać wnętrze i zaczynam zjeżdżać z górki (silnik bez obciążenia) w momencie wnętrze się wychładza. Mocno irytujące.
|
No nic dodać nic ująć. Mam chyba tak samo
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. trójka i wysokie obroty i leci ciepłe powietrze, ale wrzucę tylko piątkę, szóstkę i mam niskie obroty i do środka leci tylko zimne powietrze. Jak nic będzie gdzieś termostat albo ten filtr albo i to i to
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Więc hylę czoło, bo na początku mówiłem że na postoju trzeba poczekać chwilkę, ale potem leci ciepłe i prawdę mówiąc jeszcze tydzień temu miałem bezproblemowo, że po 5-7 minutach postoju już w środku było cieplutko, ale od soboty sam znajomy się dziwił. Wyszliśmy z domu, odpaliłem autko żeby się "nagrzało". Po 10 minutach wychodzimy do auta a znajomy "ty.. czemu u Ciebie dmuchawy na maxa chodzą?". Zaglądam do środka a tam mimo ustawionych 20'C to nawiewy chodziły faktycznie bardzo mocno, ale lodowatym powietrzem.