Temat: [Mondeo 2007-2014] Opinie, uwagi o silniku 2.0 Duratec 145KM
View Single Post
Stary 24-11-2016, 16:15   #643
Elminster
ford::beginner

Model: Mondeo mk4
Silnik: 2,0 Duratec
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Opinie, uwagi o silniku 2.0 Duratec 145KM

Cytat:
Napisał lukas s-max Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Najwiecej bierze na autostradzie. Mój mechanik odradzil na razie remont. Mówi że pół litra jest (jeszcze) ok. Przeszedłem na tańszy olej 10w40. Wymieniłeś tylko pierścienie?
Wymieniałem wszystko kompleksowo począwszy od uszczelniaczy, pierścieni, planowania głowicy, wymiany uszczelki, uszczelnienia wału korbowego itd. Do tego miałem pecha bo w międzyczasie padł dwumas oraz katalizator - przypuszczam że w znacznym stopniu przyczyniło się do tego branie oleju i zasyfienie go przepalonym olejem - pojawił się słynny błąd p420. Też przechodziłem początkowo na gęstszy olej 10w40 Valvoline maxlife ale nie było żadnego efektu, obecnie mam wlany 5w40 shella syntetyk i póki co jest ok. Jak pisałem wcześniej o ile z samego samochodu jestem bardzo zadowolony to z silnika nie. Miałem wcześniej między innymi przez 8 lat focusa II z silnikiem diesla 1,6 i nigdy mu się nie zdarzyło wziąć oleju na tyle bym musiał dolewać, a o samochody dbam i zawsze wymieniam olej po około 10 000 km.
Elminster jest offline   Odpowiedź z Cytatem