Temat: [Mondeo 2000-2007] Pobór prądu 0.15A
View Single Post
Stary 24-11-2016, 21:13   #10
bogi312
ford::amateur

Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 1.8 LPG
Rocznik: 2002
Unhappy Problem z poborem prądu

Witam. Niedawno stałem się posiadaczem mondka mk3 1.8 110km podtlenek lpg. Profilaktycznie wymieniłem świece, kable i śmiga fajnie(jak na pierwsze autko) Problem jest w tym, że mondek lubi czasem pocgłonąc trochę prądu, nie zawsze się tak dzieje, ma swoje widzimisię .... Ale wracając do meritum, podłączyłem amperomierz do klemy i do minusa na akumulatorze. Pobór prądu 0.08A nawet spadało do 0.02A i wydawało się spoko aż do momentu jak rano chce jechać do szkoły, wkładam klucz do stacyjki, przekręcam a tu tylko odgłosy z rozrusznika( nie chciał kręcić) patrze na napięcie i poniżej 11V. Kupiłem nowy akumulator centra futura 72ah, no i co ? I wielki WULGARYZM Dalej rozładowywało jakimś cudem... Podłączyłem znów amperomierz ale tym razem na stałe i patrzyłem co 15/30 min i przyłapałem skurnika :027: pobór 0.35A to wyciągam bezpieczniki, okazało się, że bezpiecznik f72(radio). No ale dobra wszystko pięknie ładnie, ale patrze zaraz pobór skacze z 1A do 2 czasem do 3A i myślę o co chodzi ... Wkładam kluczyk przekręcam go w pozycje 1 potem przekręcam z powrotem na neutralny, wtedy wróciło do normy i wszystko było pięknie ładnie, przez kilka dni nie rozładowywało akumulatora, lecz przed wczoraj jak wracałem włożyłem bezpiecznik od radia(trochę nudno się wracało, a mam 30km jazdy do domu) przyjechałem do domu, pierwsze co wyciąłem bezpiecznik od radia. Dzisiaj rano chcę jechać do szkoły, a tu mondeo taki psikus wywinęło, że nie odpaliło :/ dzisiaj po szkole znów podpinam amperomierz i pokazuje 0.08A czyli lajty. No nie wiem co się z nim dzieje :< Może ktoś zna się na mondku tak dobrze, że będzie wiedział co się dzieje.

P.S: Ojciec jest elektrykiem(sieciowym) i obstawia, że jakaś dioda w alternatorze jest spalona i może pobierać prąd, albo że masa zaśniedziała ....

Ostatnio edytowane przez SRS ; 24-11-2016 o 21:16 Powód: wulgaryzmy
bogi312 jest offline   Odpowiedź z Cytatem