Dopiszę tutaj, aby nie tworzyć nowego tematu, bo i tak "weszliśmy w temat" IMO.
Czy jest możliwość "dopisania" trzeciego klucza do IMO
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam dwa oryginalne (scyzoryk i "serwisowy") kluczyki, i chciał bym mieć jeszcze trzeci, o którym mowa w tym temacie. Niestety, ale nie za bardzo rozumiem opisaną procedurę... to znaczy jest opisana w przypadku wymiany zegarów... Chodzi o ten "artykuł":
Focus mk2 – wymiana zegarów, ECU, kodowanie kluczyków Nie za bardzo mogę "doczytać" jak "dołożyć" trzeci kluczyk posiadając dwa już zakodowane w IMO. Obydwa programy (FORScan oraz autokeyprog) mam i nie zawaham się ich użyć, tylko procedura jest dla mnie nie zbyt oczywista, a nie chciał bym odwozić autko na lawecie do serwisu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może ktoś to łopatologicznie wyjaśnić jak "dokodować" trzeci kluczyk nie "tracąc" dwóch już fabrycznie zakodowanych
Według mnie będzie to chyba tak:
1. Odpalam FORScan, łączę się z samochodem.
2. Wybieram funkcje serwisowe.
3. Wybieram programowanie PATS i klikam "PLAY"
4. Wybieram "Programowanie kluczyka zapłonu"
5. Teraz nie wiem, ale jakoś powinienem uzyskać kod OUTCODE
6. Uzyskany OUTCODE wpisuję w "PATS login calculator"
7. Wygenerowany INCODE wpisuję w pole w FORScan i klikam OK
8. Wyłączam zapłon, wkładam "czysty" kluczyk, włączam zapłon, naciskam OK w FORScan, kluczyk się koduje.
Czy dobrze "kombinuję"
I jeszcze jedno pytanie: Czy wykonam to za pomocą kabla OBD2, czy niezbędny jest ELM327