Temat: [Mondeo 2007-2014] Regeneracja odbłyśników kesenon
View Single Post
Stary 27-11-2016, 15:29   #942
Luki7
ford::amateur

Imię: Łukasz
Model: Mondeo MK IV
Silnik: 2.0 Duratec HE 145KM
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Słabo świecące xenony, wymiana soczewek pomogła

Witam wszystkich. Jestem kolejną osobą, która zdecydowała się coś zmienić w swoim samochodzie w związku ze znanym większości forumowiczów problemem słabo świecących lamp ksenonowych. Zaczęło się około 2 lata temu- zdecydowałem się na regenerację (ponowne napylenie odbłyśników w pewnej firmie w Wielkopolsce), sam umyłem klosze od wewnątrz bez rozklejania. Efekt? Znaczna poprawa widoczności, ale światło było jakieś rozmyte i mimo wszystko ginęło w reflektorach innych samochodów, które miały lampy halogenowe! Poza tym coś, co mnie stresowało podczas jazdy... Oślepiałem kierowców jadących przede mną i z przeciwka (co chwilę ktoś "mrugał" długimi, albo hamował). Tylko czekałem, aż mi ktoś "walnie" długimi. Raz sam tego doświadczyłem jadąc w nocy innym samochodem przed swoim mondziakiem. Światła ustawione na SKP, kilkukrotnie sprawdzane na innych SKP żeby wykluczyć błąd diagnosty. Były ustawione książkowo! Układ samopoziomujący sprawdzony, działał i działa jak należy. Sprawa jest banalnie prosta- napylenie NIE MOŻE być na całej powierzchni (a ja tak miałem). Brak odcięcia powodował dodatkowe odbicie strumienia światła tam, gdzie nie powinno go być. Przejeździłem tak 2 lata... Zdecydowałem się na wymianę projektorów u kolegi Nokitela. Cóż mam napisać... Jestem bardzo zadowolony z tego zabiegu, ponieważ:
1) Widzę, gdzie jadę. Światła jest w końcu pod dostatkiem przed samochodem oraz na poboczach (dwóch- prawym i lewym). Strumień jest równomierny, wyraźny, "silny". Bardzo wyraźna jest granica światło- cień.
2) Nikogo nie oślepiam! :-D Światło jest tam, gdzie powinno być z zachowaniem wszelkich zasad (światła asymetryczne). Nie ma mowy o tym, żeby Policja zabrała wam dowód za to, że z reflektorami jest coś nie tak. Bezpieczeństwo? Owszem, zwiększyło się.
3) Nie ma żadnego śladu, że zamontowany jest inny projektor w reflektorze.

Osobiście odczuwam same zalety. Myślę, że nikt z Was nie chciałby spotkać mnie na swojej drodze w chwili, gdy miałem odbłyśniki po regeneracji.
Do zabiegu wymiany projektorów zbierałem się od dłuższego czasu. Mogę stwierdzić, że od momentu założenia zregenerowanych odbłyśników.
Nie śledziłem tego tematu od bardzo dawna, ale po przeczytaniu wiadomości na ostatniej stronie widzę, że trend się nie zmienił. Dalej są osoby, które podważają sens wymiany projektorów. Oczywiście każdy może wyrazić swoją opinię. Przydałyby się jakieś fakty, a nie domysły. Fakt jest taki, że kolega Nokitel włożył w to bardzo dużo pracy, czasu, serca i pewnie nie mało gotówki ;-) Należy mu się szacunek i uznanie za to, co udało mu się osiągnąć. Efekt widać gołym okiem ( ja go widzę), ale niektórzy są niedowiarkami. No cóż... ŻYCIE. Na sam koniec jeszcze raz dziękuję Nokitelowi za przeprowadzenie zabiegu w moim samochodzie. Dodam też, że to bardzo pozytywny i sympatyczny człowiek :-) Tym, którzy się wahają, zdecydowanie polecam :-)
Luki7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem