View Single Post
Stary 28-11-2016, 14:38   #9
bezradny
ford::amateur

Imię: Daniel
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: silnik gaśnie, gdy paliwa zostaje na ok. 200 km

Cytat:
Napisał radek70 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A jesteś pewien, że to paliwo jest w zbiorniku, bo może zwyczajnie jest problem z czujnikiem poziomu paliwa. Aby sprawdzić/wymienić, to niestety trzeba zdemontować zbiornik paliwa. Mi na dystansie 200km wchodzi około 30l paliwa do pierwszego odbicia. Żaden diesel w mk2 nie ma elektrycznej pompy wspomagającej w zbiorniku. Występuje tylko w benzynie. Łatwo to sprawdzić po braku przekaźnika R19 w skrzynce bezpieczników przy dieslu.
Jestem pewien, że paliwo jeszcze jest. Dwie rzeczy na to wskazują.
Po pierwsze zdarza się, że po zgaśnięciu silnika uda mi się go jeszcze uruchomić (po kilku próbach). Jak już zaskoczy to przez jakiś czas jedzie dalej bez problemów. Oczywiście zajeżdżam wtedy na najbliższą stację benzynową i leję do pełna. Gdyby paliwo się skończyło to nie udałoby mi się go odpalić i nie pojechałbym dalej.
Po drugie wskazuje na to liczba przejechanych kilometrów i średnie spalanie. Pojemność baku w tym aucie to ok. 50 l, a przy pozostałym dystansie 200 km wchodzi co najwyżej 37-38 l. Wychodzi więc na to, że kilkanaście litrów jeszcze w banu się znajduje.
bezradny jest offline   Odpowiedź z Cytatem