Temat: [Mondeo 2000-2007] Turbina 2.0 TDDI
View Single Post
Stary 01-12-2016, 19:48   #1
sens
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2001
Domyślnie Turbina 2.0 TDDI

Witam, przewałkowałem multum tematów na temat turbiny i nadal nie znalazłem konkretnej odpowiedzi która mogłaby mi pomóc.

Niedawno (lato - ciepło) turbina działała normalnie, nie było problemów aby ją system wyłączał czy cokolwiek jak w teraźniejszą zimę. Od czasu zakupu auta (od innego właściciela) turbina działała dosyć głośno, było ją słychać w całym aucie, po czasie okazało się że była uszkodzona rura od filtru powietrza, które idzie po turbinę. Po wymianie (2 dni temu) turbina chodzi bardzo cicho - prawie jej nie słychać jakby działała, choć auto ma moc. Propo mocy.. turbina rano (podczas zimnego silnika) działa czasami na początku, czasami nie (muli auto). Po nagrzaniu silnika i po jakimś czasie jazdy turbina działa przeważnie na każdym biegu, chociaż czasami nie zawsze.. np. na 2 nie ciągnie jak powinna, lecz na pozostałych idzie normalnie. Ostatnim czasem podczas wyższych obrotów w turbinie było słychać dźwięk jakby coś do niej wpadło, lecz po czasie teraz to ustąpiło. (dźwięk typu jakby włożyć jakiś patyk między szprychy w rowerze).

Moje pytanie teraz brzmi następująco, czy podczas dłuższej trasy - załóżmy 150km/h powinno pomóc? (niektórym pomagało, np. trasa Łódź - Warszawa) Chodzi mi tutaj o efekt przeczyszczenia jej, bo już nie mam innych pomysłów. Myślałem, że powodem jest efekt dostawania się lewego powietrza podczas uszkodzonej rury, i że system wyłącza turbinę, choć jak widać - to coś innego. Może odłączenie akumulatora i zresetowanie systemu po wcześniejszym opisanym incydencie z rurą powinno pomóc? Chwytam się każdego możliwego pomysłu.

Liczę na pomocne odpowiedzi, pozdrawiam.

Ostatnio edytowane przez sens ; 01-12-2016 o 19:51
sens jest offline   Odpowiedź z Cytatem