Cytat:
|
Witam
To też się dopiszę krytycznie o ABC Focus (...)
|
To ja wręcz przeciwnie. Korzystałem z ich usług 3 razy. Opiszę wszystkie 3.
Pacjent Ford Focus MK2 FL.
1) Po zakupie Foki udałem się na pierwszy serwis do ASO (na Powstańców - tych to nie polecam, bo mówią do klienta jak do debila), wymiana oleju itd. itd., poprosiłem o sprawdzenie poziomu płynu do DPF. Usłyszałem diagnozę - mam nieszczelny zbiornik płynu, pan zaprosił mnie na warsztat, pod samochód, pozwolił popatrzeć przez 2 sekundy i wyprosił przed komputer, gdzie wyszukał zbiornik za bodajże 2200 (powyżej 2000). Pojechałem do ABC Focusa, bo miałem blisko. Porozmawiałem z mechanikiem, podniósł samochód, pooglądaliśmy, zasugerował kupno używki na pewnym serwisie aukcyjnym i będziemy kombinować. Kupiłem (za chyba 150 zł), umówiłem się na wizytę i zostawiłem samochód. Dostałem telefon - nie da się, bo coś urwane, zbiornika nie wymieni (za Fokę wziął się inny mechanik niż ten, z którym rozmawiałem). Podjechałem, właściwy mechanik był na zmianie. Podnieśliśmy samochód, obadaliśmy jeszcze raz - po oględzinach, upuszczeniu płynu itd., doszliśmy do tego, że uszczelka się wyrobiła przy pompie i tam wypłynął płyn (który stwardniał i utworzył uszczelkę, coś w stylu żywicy). Tak więc skończyło się na wymianie uszczelki (niestandardowa, więc zapasowy zbiornik się przydał), zbiornik wyczyścił jakimś zajzajerem na zewnątrz co by był czysty i dało się zobaczyć, czy nadal cieknie i po tygodniu miałem wpaść na kontrolę. Ogólnie z mechanikiem dało się porozmawiać o różnych ciekawostkach, spoko gość. Sytuacja opanowana.
2) Wymiana przepustnicy. Miałem tą przypadłość, że mi się w trakcie jazdy przepustnica blokowała i samochód przestawał reagować na pedał gazu. Ceny przepustnic Magneta Marelli zapakowanych w pudełka Forda - ponad 2000 - i w ABC i w ASO. Tak więc ugadałem się, że sam przepustnicę zakupię i mi wymienią - bez problemu. Termin ugadany dzień przed, wymiana zajęła ok. 20 min. Przy okazji zalecili wymianę rozrządu (drugi raz to usłyszałem, mechanicy ze sobą nie związani).
3) Rozrząd. Wycena, faktura - wszystko na miejscu. Samochód oddałem o 8, zgodnie z ustaleniem na 13 był gotowy do odbioru. Do niczego się przyczepić nie mogłem.
Fakt - zauważyłem, że są tam goście (i w biurze i mechanicy) mniej i bardziej ludzcy, ale ja akurat ich nie odradzam.