Odp: Aluminiowe felgi 18" + opony, a przepisy
Felgi 18" Ford daje do wersji Sport, która jest modelem serii 260 lub 280. Do tego modelu dają opony z indeksem obciążenia bodajże 98 bo takie wystarczają.
Opony jakie powinno się założyć na felgi 18" powinny spełniać wymóg obciążalności i powinny być maksymalnie zbliżone do średnicy opon oryginalnych - tak by licznik nie przekłamywał i osiągi były zbliżone.
W wątku o felgach w poz. nr 52 są wymienione opony 255/55R18 116/114 oraz 235/55R18 104V, takie były podane u źródła tego postu. Ale ja ich nie spotkałem w ofercie sprzedaży opon w Polsce.
Czyli są gdzieś produkowane, ale gdzie je można kupić - tego nie wiem.
Indeks C nie musi być, musi być odpowiedni indeks obciążenia. Czasami opony wzmocnione zamiast indeksu C mają indeks RF lub XL.
Czy myślałeś o felgach 17"?
Inne wyjście to formalne przekwalifikowanie auta na model o mniejszej DMC. Angole jeżdżący na 18" tak robią, w Polsce mi się obiło o uszy takie przekwalifikowanie - z innej przyczyny, chodziło o zejście z DMC 4.500 na 3.500 (prawo jazdy kat. B).
Niezależnie od wszystkiego w modelach Sport na felgach 18", opony przednie jeżeli wytrzymają przebieg 20 kkm, to jest to podobno duży sukces...
Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 05-12-2016 o 12:49
|