Temat: [Focus 2008-2011] czego nie lubi sprzegło z dwumasą ?
View Single Post
Stary 05-12-2016, 18:11   #34
Thombike
Zablokowany

Model: Ford Focus ST [MKII]
Silnik: mocny - jakieś 280KM
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: czego nie lubi sprzegło z dwumasą ?

Cytat:
Napisał ministerq Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fajne bzdury. Widać że kolega ma z dieslami takie doświadczenie, że hoho, i jeszcze trochę. Przejedź się jakimś bmw z silnikiem 3.0d, albo jak nie masz możliwości, to zerknij sobie na ten wykres:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

..i powiedz, jaki tu jest zakres obrotów użytecznych, i która "zmulona" benzyna pojedzie od tego lepiej?
Na fordowskich dieslach, czy nawet tych ubóstwianych przez polaków TDI świat się nie kończy.
A ty wiesz na czym polega pojęcie elastyczności w silniku? Zauważ genialny kolego od wyjkresu, że kazdy parametr tegoż ładnego obrazka upada na pysk w okolicy 4tys/obr....Wiesz co moje auto robi przy 4 tys.obr na dowolnie wybranym biegu? Rozpidża w drobny mak takiego diesla i daje mu do przeczytania napis na tylnej szybie - "Eat My Dust" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Narrrraaaa... jak już dowiesz się czym jest elastycznośc to dalej pogadamy ok?

Bump:
Cytat:
Napisał kumpel Fordzika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może jest na sali jakiś inżynier z budowy silników, przeniesienia napędu, bo sam bym chętnie poczytał co tam się obciąża przy hamowaniu, a co odciąża Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jakie siły działają i na które elementy skrzyni, sprzęgła najbardziej gdy hamujemy kompresją silnika ?
Inż. ze mnie żaden ale nie tyle z doświadczenia co z informacji sprawdzonych, bo otrzymanych od ludzi uprawiających różny sport wyczynowy wiem, że...Sprzegło uzyte z głową przy redukcji nie zużywa sie bardziej niż podczas normalnej zmiany...Sama skryznia znosi to znacznie gorzej a szczególnie...łożyska. Silnik tez nie przepada za tredukcjami w celu wyhamowania, dostaje sie tez panewkom i łozyskom..rozrzad..swoją droga. Ale powiedzmy sobie szczerze - nie przy normalnym użytkowaniu. To wszystko jest wliczone, ze kazdy element musi znosoć pewne obciazenia wywołane eksploatacją. Dopiero jak sie to zaczyna robić w psosób bliższy wyczynowemu mogap oajwić sie problemy i gwarantuję pojawią się. Skad wiem? Nie mogę dokładnie powiedzieć, ale powiem tylko że w kilku samochodach, ktorymi jeździłem często i dużo wyjątkowo regularnie trzeba było uzupęłniać lub zmeiniać olej w skrzyni, zmieniać sprzęgło a ostatecznie w jednym skrzynia zwyczajnie padła... No i w jeszcze innym po ok. 3 latach mozna było poczuć, że co najmniej 1/3 koni poszła na pastwisko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Thombike jest offline   Odpowiedź z Cytatem