Cytat:
A może porównać 250KM diesla do 250KM benzyny o podobnym przebiegu momentu obrotowego? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
Pisze sie na to...Moj STejk rozpier....niczy kazdego Diesla w takim porównaniu i to zanim dojdę do 3 biegu...O reszcie w ogóle nie ma co dyskutować bo jak widze przy dyskyusji wpiskę "w praktyce" to juz wiem, że rozmowa toczy sie z ignorantem
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak ktos pisze, że moze wyrpzedzić bez redukcji biegu i dlatego diesel jest lepszy to nalezy raczej zauwazyć, że:
1. Ten kierowca nie ma za bardzo pojecia o bezpiecznym wykoanniu takiego manewru
2. Nie moze zredukować, bo wskoczy mu w dieslu odcięcie zapołonu a to oznacza brak jakiegokolwiek przyrostu prędkosci. Tak!!!
Miałem TD 2.0 od BMW przez 5 lat...Swietne silniki, jeżeli jeździsz ciezkim autem i czesto też konkretnie zapakowanym...Przewaga jest wyłacznie taka, ze niezależnie od tego, czy jadę sam, czy z 4 osobami i bagazem...auto pali generalnie ciągle podobnie...4,5 - 5,5l/100km. Jak dla mnie...to jedyna przewaga diesla. W pracy miałęm takze do dyspozycji albo słynne 1.9 TDI albo zwykłe wolnossace 1.6. Oba podobnej mocy. I wiecie w czym jest problem? W tym, że diesel faktycznie wydaje sie żwawszy. Słowo klucz to jednak - Wydaje się. Dlaczego? Bo znacznie szybciej dociera do prędkości obrotowej, przy której trzeba zmienić bieg. To daje fałszywe złudzenie lepszego i żwawszego przyspieszania. Ok...Plac. Mierzymy. 1.9 TDI 101KM vs. 1.6 N/A PB95 - 104KM. Iiiii...
0-100km/h TDI - 11,6, Pb95 - 11,3
60-100 4 bieg TDI - 12, Pb - 12
I najciekawszy test - osiagniecie prędkosci ...nazwijmy to autostradowej - 150km/h z wykorzystaniem pełnego zakresu obrotów na każdym biegu.
I tu... NIe czas się liczył...tylko to nak tórym biegu aktualnie bedziemy. TDI wymagał niestety włozenia juz 4 podzcas gdy Pb95 osiagnął te prędkość m/w po wykorzystaniu 2/3 zakresu na biegu 3. A teraz odsyłam do ksiazek, tych co pisza "w praktyce"... W praktyce diesle spalają mniej co nie znaczy, że nie da sie ich zmuisć do żłopania więskzego niż zblizona pojemnoscią benzyniarka...Ktos chce przyjąc zakład? Dodam tylko, ze jestem posiadaczem niechlubnego rekordu w aucie z napędem Hybrydowym - 22,5l/100km...Ot i tyle w praktyce.
Zapomniałem o najwaznieszym wiec P.S.
Elastycznosć...w sumie nie wiem po co to piszę...
Jeszcze raz - to zdolność rozpędzania się na jednym biegu w szerokim zakresie prędkości, niezaleznie od czasu trwania tego rozpędzania. Jak chcecie by Diesel był bardziej elastyczny, nawet taki co ma miliard Nm i płaski wykres, skoro nadal wszystkie jego parametry skończą sie po osiagnieciu 4tys. obr/min. czyli tam, gdzie w każdym niemal beznyniaku krzywa dopiero zaczyna piać sie w górę i zaczyna spadać 2tys.obr/min później? A to 'w praktyce" oznacza, ze jak jedziesz na 4 biegu 60km/h to w takim deislu przyspieszysz do 140 i bedziesz zmuszony zmienić bieg...podczas gdy gosciu w benzyniarce nadal bedzie ise rozpedzał na 4 biegu aż poza 160km/h...Dlatego to w dieslach zaczeto montować najpeirw skrzynie 6 biegowe...a to i tak za mało by nadrobić braki...Szczeólnie gdy masz 6 biegów dzis w benzyniarce...