Temat: [Focus 1998-2004] wentylator klimatyzacji w zimie
View Single Post
Stary 07-12-2016, 10:30   #22
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
Lightbulb Odp: wentylator klimatyzacji w zimie

Witajcie. Odgrzeję temat.

Wczoraj wymieniłem komplet sprzęgła klimy tak jak na fotce. Złapałem się wymiany całości łącznie z cewką i tym czujnikiem w kolorze chromu który jest wbity w blok sprężarki i dokręcony jakąś blaszką. Pytanie moje co to jest za czujnik i za co on odpowiada? Kolejna rzecz - po zmontowaniu wszystkiego w garażu zrobiłem test i było wszystko ok, sprzęgiełko dociskało, wentylator w ruch i klima działała. Jednak przy krótkiej (dosłownie 2km) trasie próbnej, a na polu -2 stopnie, podejrzewam że gdy się wszystko schłodziło, nie byłem w stanie uruchomić klimy (dioda AC się świeciła) ani tradycyjnie ani przez nawiew na szybę, sprzęgiełko nie dociskało a wentylator nie uruchamiał się. Pytanie czy to normalne? Czy jest jakaś temperatura graniczna która nie pozwoli ruszyć klimie? Pytam bo czytałem już różne zdania na ten temat - jedni piszą że im działa nawet przy -20 inni że nie powinna. Dodam że ten czujnik do sprężarki stary ledwo wyciągnąłem - musiałem go dosłownie wydłubywać, jest on w środku złapany silikonem, a otwór w sprężarce nie ma połączenia z jej wnętrzem - po prostu zwykła dziura. Wkładając nowy czujnik musiałem go nabijać przez deseczkę, mam nadzieję że go nie uszkodziłem, ale z drugiej strony skoro klima działała w garażu.. sam nie wiem, niech się wypowie ktoś mądrzejszy. Pozdrawiam
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg Sprzeglo-Klimatyzacji-FORD-FOCUS_[62401]_600.jpg (31.0 KB, 26 wyświetleń)
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem