View Single Post
Stary 09-12-2016, 12:54   #11
marro
ford::beginner

Imię: marek
Model: focus mk2
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: wadliwe nowe opony z internetu

No i lipa, niestety.
Jestem właśnie po trzeciej dostawie, której tym razem nie przyjąłem. Opony, które przyjechały były ubłocone a w pierwszej, którą wziąłem do ręki, od razu zauważyłem ewidentną wadę na bieżniku. Z jednej strony opony bieżnik był zabłębiony, spłaszczony, na długości ok 10-15cm. Czyli bieżnik opony nie tworzył okręgu. Nawet kurier przyznał mi rację.
Zadzwoniłem do działu reklamacji sklepu i zawiadomiłem, że nie przyjmuję towaru. Tu muszę zaznaczyć, że człowiek, który zajmuje się reklamacjami nic nie kombinował. Grzecznie, uprzejmie ze mną rozmawiał. Dostawy też były sprawnie organizowane. Jeśli jeszcze sprawnie wrócą do mnie pieniądze to szybko zapomnę o tym niemiłym doświadczeniu.
Jeszcze odniosę się do jedne kwestii. Uważam, że zakładanie takiej opony na felgę, próba wyważenia i sprawdzenia, czy opona się ułoży, jest ryzykiem poniesienia dodatkowych kosztów, których nikt mi potem nie zwróci. Wulkanizator przecież musi wziąć kasę za założenie i wyważanie. a jak się okaże, że jest kicha, to musi opnę zdjąć. Kto mi odda kasę? A jęśli opony się ułożą a za jakiś czas zacznie się coś z nimi dziać? Dodatkowe koszty i udręka z udowadnianiem po czyjej stronie wina.
Moim zdaniem; opona nowa nie może mieć żadnych wgłębień i nierówności, chyba że kosztuje 1/3 wartości i są te wady w opisie.
marro jest offline   Odpowiedź z Cytatem