Nie działa ogrzewanie - ratujcie bo auto jest w Norwegii
Nie mam dostępu do taniego warsztatu ani też internetu. Mailem poprosiłem siostrę w Polsce by zamieściła ten post i przekaże mi wszystkie ewentualne odpowiedzi. Przepraszam za takie kombinowanie ale za podniesienie maski i za ekspertyzę usterki chcą tu 100 euro. Nie wiem ile za robotę.
Pod ręką też mam starą Nokię N70 na której otworzyć forum to tragedia.
Po prostu nie ma szans. Został mi mail i ratowanie się w taki a nie inny sposób.
Obecnie jest baaaardzo zimno a ja muszę być tu jeszcze około 2 miesięcy.
W samochodzie mam usterkę która powoduje że nie działa mi ogrzewanie.
To znaczy, ono działa, wentylator dmucha, prędkości wentylatora działają prawidłowo lecz nie da się ustawić kierunku nadmuchu. Ciągle dmucha nie wiem dokąd. Powietrze nie wychodzi ani na szybę, ani na nogi, ani na nawiewy.
Posiadam Focusa 2001 1.8 z gazem bez liftu z klimatyzacją manualną.
Od czasu do czasu nie mam możliwości przekręcenia pokrętła kierunku nawiewu bo coś blokuje. Po prostu pokrętło nie daje się przekręcić ale dzieje się to tylko w skrajnych położeniach (na maxa w lewo lub na maxa w prawo).
Dziś było w nocy -25C i bez ogrzewania szans nie mam a wypłata dopiero za 2 tygodnie.
Dziś rano musiałem czekać około 40min na wolnych obrotach by samochód choć trochę złapał w środku temperaturę.
Wcześniej pojawiała się usterka która powodowała że od czasu do czasu nie było szans ustawić nadmuchu na nogi czy na przód auta. Ciągle działał tylko nadmuch na szybę przednią. Teraz nie działa nawet na nią.
Od czego mam zacząć szukanie usterki. Będzie to mechaniczne (linki jakieś?) czy elektryka z elektroniką??
Przy -25/-30C nic nie idzie zrobić bez garażu ale muszę sobie jakoś poradzić.
Jestem na północy Szwecji a raczej już na stronie Norweskiej w ok. Nordkjosbotn. Tu jest tylko jeden mechanik na jakieś 150KM i strasznie nie lubi przyjezdnych. Kolejka do niego to 14dni.
Może uda mi się jakoś poradzić z tym ogrzewaniem.
Dodam, może to ważne że jakiś czas temu było słychać jak podczas przekręcania kierunku nawiewu coś za radiem działa. Dźwięk był taki jak by się otwierały lub zamykały jakieś klapki. Teraz to nie działa.
W prawdzie uda mi się nagrzać auto ale szyby tak parują że nie da się jechać.
Ostatnio edytowane przez alfonso ; 11-12-2016 o 03:52
|