View Single Post
Stary 13-12-2016, 14:42   #45
michaljago
ford::amateur

Imię: Michał
Model: S-max
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: powershift szarpie

Witajcie,jestem tu dość NOWY,ale znalazłem ten temat, a od wczoraj mam kłopot z PS. Krótko pisząc w niedzielę zaczął poszarpywać na 1>2 i 2>3 biegu, przełaczenie na S troszkę pomogło,ale nie w pełni. Wczoraj rano na już rozgrzanym silniku pojawiło się poszarpywanie/kangurek i komunikat: usterka skrzyni biegów, komp ograniczył troche moc i zjechałem na bok akurat do swojego znajomego na podwórko. nie chcąc samemu nic kombinować,wezwałem Assistance i S-max trafil do ASO. Dzis wysłali mi maila z opisem, ktory wklejam:

..."Wykonaliśmy diagnostykę skrzyni biegów i silnika. Diagnostyka wykazała prawdopodobną awarię czujnika prędkości obrotowej wałka wejściowego skrzyni biegów. Kolejna czynność diagnostyczna polega na spuszczeniu oleju ze skrzyni biegów i sprawdzeniu go pod kątem obecności opiłków metalu. W przypadku stwierdzenia opiłków należy wymienić skrzynię biegów na nową. Jeżeli opiłków nie stwierdzimy, należy wymienić w/w czujnik. Koszt takiej wymiany wynosi około 7000 zł brutto. Jednakże muszę zaznaczyć, że bywały przypadki iż po wymianie w/w czujnika nadal skrzynia biegów nie funkcjonowała poprawnie.
Koszt wymiany skrzyni biegów na regenerowaną z dwu letnią gwarancją wynosi 18000 zł.
Proszę o potwierdzenie czy mamy dalej diagnozować usterkę i spuścić olej ze skrzyni biegów w celu sprawdzenia go pod kątem obecności opiłków? Zaznaczam jednak, że w tym przypadku nie można ponownie zalać skrzyni biegów tym samym olejem. Koszt wymiany oleju w skrzyni biegów to około 1000 zł..."

HELP-czy ktoś z Was, mógłby spróbować podpowiedzieć mi coś w tym zakresie? Może można powtórzyć diagnostyke poza ASO i mieć choćby nadzieję,że to nie takie koszty...MASAKRA...;-(

Proszę o kontakt,załamany kierowca Smax-a 2011' (2.0 TDCI/163/ PS)
michaljago jest offline   Odpowiedź z Cytatem