View Single Post
Stary 15-12-2016, 19:17   #8
Pulse
ford::professional

Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Mondeo MkIV czy MkV? Porównanie

Na podstawie doświadczeń. Mk IV Titanium X kombi maksymalnie doposażony użytkowany przez 6 lat vs. Mk V Titanium liftback z kilkoma dodatkami użytkowany 1,5 roku.

1. Mk V jest nawet większe od mk IV, ale łatwiejsze w manewrowaniu (elektryczne wspomaganie) i parkowaniu. Pomijając asystenta parkowania, z którego ani razu nie skorzystałem, ma dodatkową przewagę bo jest po 6 czujników parkowania z przodu i z tyłu, które łapą jeszcze bok auta, i jeszcze jest rzut auta na dużym ekranie, czego nie było w mk IV.
W środku w mk V z przodu jeszcze więcej miejsca od mk IV + wysoki środkowy tunel, który daje fajne poczucie, że siedzi się dość głęboko.
Z tyłu dla pasażerów zdecydowanie mniej miejsca. Nie jest źle, ale z jednego z liderów w tej dziedzinie jest spadek chyba nawet za środek stawki.
Bagażnik kombi vs liftback więc trudno porównywać. Po podłodze jest właściwie tych samych wymiarów, ale znacznie płytszy w liftbacku. W mk IV po złożeniu kanapy była równa podłoga w mk V z dojazdówką jest próg.

2. Silniki 2,0 TDCI 140KM vs 1,5 Ecoboost 160KM. 1,5 EB zrywniejszy. Jedynie w zakresie 60-80 na 4 biegu, np. przy włączaniu się do ruchu na autostradzie 2,0 TDCI ma znaczną przewagę. Oprócz tego 1,5 EB jest dobrym silnikiem, elastyczny, cichy, ładnie brzmi. Spalanie 9,6 - 9,8l/100km i w mieście i w trasie przy dość dynamicznej jeździe.

3. W mk IV miałem właściwie wszystko z listy wyposażenia, w mk V kilka dodatków do wersji Titanium. Pierwsze wrażenie po przesiadce do mk V było rozczarowujące, ale absolutnie wnętrze nie jest plastikowe. Myślę, że deska rozdzielcza w mk V jest z lepszych materiałów niż mk IV. Ogólnie materiały są lepszej jakości, ale im niżej tym gorzej. Na pewno gorsze jest spasowanie w mk V.

4. Trudno się wypowiedzieć. Odpowiedź należy do Ciebie i Twojego budżetu.

Ostatnio edytowane przez Pulse ; 15-12-2016 o 19:19
Pulse jest offline   Odpowiedź z Cytatem