Odp: Mondeo MkIV czy MkV? Porównanie
MK4 2.0 TDCI Titanium kombi miałem 6 lat, potem 1,5 roku MK5 2.0 TDCI Titanium PS HB, teraz znów MK4 HB tyle, że w benzynie 240 km PS.
Po ponownej przesiadce do MK4 stwierdzam, że z miejscem z przodu jest podobnie natomiast z tyłu różnica duża na korzyść MK4.Bagażnik w MK4 większy (porównując HB) ale nie jest to duża różnica.
Wyciszenie a tym samym komfort podróżowania zdecydowanie na plus dla MK5. Obecne MK4 jest cichsze wyłącznie na postoju ale to benzyna więc to zrozumiałe.
Mam wrażenie, że fotele są wygodniejsze w MK4 ale to być może subiektywne odczucie bo teraz mam skórę, w MK5 materiałowe, poza tym w MK4 siedzisko jest na pewno dłuższe.
Na początku nie pasowało mi prowadzenie MK5 bo za miękkie ale teraz w MK 4 jest mi za twardo i tęsknię za komfortem z MK5, zwłaszcza przy wyższych prędkościach.
Światła LED to kolejna rzecz, której mi brakuje, mimo modyfikacji u kolegi z forum. LED to wspaniała rzecz, teraz jak nie mam to dopiero doceniam.
Lepiej manewruje mi się MK4, jest zwrotniejsze, bardziej precyzyjne i daje poczucie lepiej wykonanego, mimo teoretycznie gorszych materiałów w środku (ale nic nie skrzypi). W MK5 jest nowocześniej i przytulniej, wnętrze na pewno na plus. Nie brakuje mi za to gadżetów typu asystent pasa, auto parkowanie itd.
A co do silnika 1,5 to jak komuś wystarczy, niech bierze. Jeździłem 1,6 MK4 i 1,5 MK5 i dla mnie są zdecydowanie za słabe do tego auta. Jedno i drugie daje prawdziwą radość dopiero przy 2.0, niezależnie czy benzynie czy dieslu. Wolałbym mieć uboższą wersję ale solidny silnik.
Ostatnio edytowane przez kruger ; 15-12-2016 o 22:32
|