Odp: Mondeo 2015 vs konkurencyjne auta
Kilka uwag - może nie do konkurentów mk5 (Superb3) tylko do mniejszego modelu (Octavia3).
W związku z tym iż od lipca czekam na mojego mk5 (uszkodzony pasek osprzętu przy dostawie i 2 miechy bujania się z tym forda, w konsekwencji rezygnacja z zamówionej sztuki i zamówienie nowego mk5) - do początku listopada miałem mk4, potem przez ok 5 tyg zastępczego mk5 a teraz dostałem na czas oczekiwania na dostawę nowej sztuki octavie III - i tutaj wrażenia:
1. Po 5 tyg z mk5 - auto z tyłu i w bagażniku mniejsze niż mk4, prowadzenie również oceniam na +dla mk4, ale... ale wszystko inne zdecydowanie na + dla mk5, przede wszystkim mega cisza - człowiek czuje się jak w marce premium.
2. Porónanie po pierwszym dniu z octavią (najwyższa wersja wyposażenia style, 2.0tdi 150KM) - pierwsze co to jakbym siadł do traktora - głośno jak nie wiem co, auto skacze jak piłka po drodze, skrzynia i sprzęgło działa co najmniej dziwnie (oba auta ok 10k km przebiegu) generalnie czuję się jakbym się przesiadł do innej motoryzacyjnej epoki.
3. Gdybym miał wybierać dla siebie - Octavia na wypasie albo gołe mondeo - zdecydowanie gołe mk5.
|