View Single Post
Stary 16-12-2016, 21:49   #94
Touch'n'go
ford::average

Model: Fiesta VII
Silnik: 1.0 100KM EcoBoost
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: Focus MK3 i MK3FL - wrażenia, opinie, uwagi użytkowników - dyskusja okołotematyc

Ostatnio zauważyłem u siebie taki efekt; przy delikatnym dodaniu gazu po hamowaniu silnikiem jakby silnik dostawał dreszcza, czasami utrzymując za kimś prędkość mam wrażenie że sporadycznie światła przygasają mi na ułamek sekundy... zapalanie, mocniejsze przyspieszenie i ogólnie jazda w normie. Od czasu jak się ochłodziło mam wrażenie że pompa common rail głośniej cyka. Komuś zdarzało się podobnie? Przebieg 155000km po 3,5 roku....

Bump 161.000km:
Przy okazji dolewania płynu do spryskiwaczy zauważyłem że bagnet oleju jest wysunięty o kilka cm i plastikowa osłona silnika jest lekko opocona w promieniu 10cm od bagnetu. Musiała mi zamarznąć odma i ciśnienie wypchnęło bagnet. Dobrze że pierwszy nie poddał się simering na wale korbowym...
Poza tym poszarpywaniem nic podejrzanego się nie działo ale zaczynam się martwić czy nie zgłosić się do serwisu przed czasem. Jako bonus zaczęło mi schodzić powietrze z jednego koła, felga i opona w stanie bdb więc cholera wie. Żelastwo żadne nie sterczy.
Spalanie po zimowej trasie do Niemiec 6.6l/100km z całej trasy, gdzie się dało to jechałem na tempomacie 165 a w Niemczech 180 (na więcej zwykły tempomat ustawić nie pozwala).
Odpalanie na mrozie bez problemu, najzimniej -21'C, zawsze zapala za pierwszym podejściem.

Ostatnio edytowane przez Touch'n'go ; 21-01-2017 o 17:36
Touch'n'go jest offline   Odpowiedź z Cytatem