Witam
Jestem właścicielem Forda Focusa z silnikiem 1.6, automat 2001 r.
Jestem kompletnym samochodowym laikiem, nigdy nie interesowałem się motoryzacją co za tym idzie Moja wiedza dotycząca mojego samochodu jest dość niska. A nawet bardzo, więc proszę o wyrozumiałość.
W kwestii mojego problemu zacznę od pierwszego razu kiedy się wydarzył. Podczas pierwszej dłuższej trasy (prawie 500 km), samochód nie wykazywał żadnych nieprawidłowości, jednak gdzieś po 300 - setnym km praktycznie bez postojowych jazd samochód zaczął się dziwnie zachowywać. Zazwyczaj gdzieś przy osiągnięciu prędkości 70 km/h powinien wrzucać 4 bieg, wówczas tego nie zrobił. Przy prawie 4 tysiącach obrotów i prędkości 90 km potrafił wyć jak szalony, ale nie zmieniał biegu. Jednocześnie na desce rozdzielczej świeciła się żółta kontrolka z wykrzyknikiem. Jak by w zębatce, szukałem po google opisu tej kontrolki, ale za diabła nie mogę znaleźć. Podobno znaczy to, że samochód przechodzi w jakiś tryb awaryjny, ale ja się nie znam. Wiem, że spalał więcej oleju, dużo więcej.. Od tego czasu jeździłem po mieście i nawet był spokój. Przez jakieś 3 miesiące zmieniał biegi jak ta lala i nie palił oleju.
Wczoraj po przejechaniu jakichś 15-20 km w mieście problem znowu się pojawił. Tym razem jednak, oprócz tego, że spalił olej i straszył kontrolką to miał problem z wrzuceniem 3 biegu i rozpędzeniu się do prędkości 40 km.. Przy ponad 3 tysiącach obrotów wył, ale nie rozpędzał się.
Co do kontrolki, to jedyne jak mogę ją lepiej opisać to
linkiem na filmiku jest to druga kontrolka od dołu z prawej strony.
Proszę o pomoc, bo nie wiem czym to może być spowodowane.
Czy ktoś może spotkał się z takim problemem?