View Single Post
Stary 23-12-2016, 09:35   #15
alfonso
ford::average

Imię: Hubert
Model: nie ma
Silnik: nie ma
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: Rdza w focusach

W roczniku 2001 w MK1 nie ma:
- prawy próg już leci (locha 20cm x 10cm)
- ranty drzwi z tyłu, obie strony, nie ma
- spody błotników przednich na dole nie ma :-)
- klapa bagażnika od spodu i pod tablicą rejestracyjną, nie ma :-) to znaczy już mam ale nie maiłem.
Kielichy, podłużnice, w nogach pasażera, kierowcy, podłoga ogólnie, nadkola wewnętrzne całe. Nie wiem jakim cudem ale całe. Nadkola z tyłu też całe ale na rantach widac już rudą.
Jeśli chodzi o mnie to z zawodu jestem lakiernikiem meblowym i pracuję w meblarstwie zatem wszystko co związane z lakierem w autach zawsze robię sam.
Ostatnio naprawiałem u siebie klapę.

Było:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a teraz jest:
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Praca wykonana w domu. Baza ze sprayu dorabiana pod kolor, na to klar bezbarwny.
Na rudą niestety APP R-STOP, podkład, żywica, podkład, baza, klar, polerka.
Wyszło zaje....
Pod słońce nie widać różnicy w odcieniach na aucie i na klapie.
Dlaczego robione w domu i tanim kosztem?
Auto ma jeździć jeszcze 2lata i złom. Nie warto było wkładac kasy w lakierników.

Z błotnikiem przednim była katastrofa. Niby na oko jeszcze coś w nim było ale tak naprawdę po oszlifowaniu rozpadł się i cały dół nie istniał więc jak widzicie coś takiego:
to bierzcie pod uwagę to że błotnik na dole nie istnieje.
U mnie wymagał wymiany niestety i właśnie nad nim siedzę :-)
Za chwilę polerka i lecimy montować.

Na prawym progu widać że coś odchodzi. To nie jest blacha. Odlazł płat oryginalnego konserwantu, ta masa bitumiczna na progu.
Odlazł delikatnie sam a resztę to ja pomogłem. Pod masą niestety dziura 20x10cm więc tu też APP R-STOP, żywica, płótno i musi to jakoś wytrzymać 2lata. Wymiana progu u blacharza mija się z celem w tak starym aucie, niestety. Na szczęście próg wewnętrzny i podlewarki i inne są
całe więc spokojnie auto w warsztatach na podnośnik wchodzi.

Gdybym miał kupować Focusa kolejnego (a na pewno tak będzie) to nie brał bym auta starszego jak 15-sto latek świeżo sprowadzony z zachodu (gdzie soli nie ma tyle co tu!) lub max. 10-11 latka z Polski. Sądzę że w Focusach 1998,1999 i w części 2000r to ratować nie ma już co.

Progiem zajmę się po niedzieli i pokarzę Wam co siedzi pod grubą (5>8mm), twardą jak blacha masą bitumiczną która ochrania progi.
Z zewnątrz wszystko niby cacy, zero parchów, zero nalotu, zero dziur, wszystko ok, ale jak to zerwiecie to załamać się idzie.
Fotki po weekendzie.

Ostatnio edytowane przez alfonso ; 23-12-2016 o 09:57
alfonso jest offline   Odpowiedź z Cytatem